Vluchtelingen

Omwonenden hebben geen grote problemen met opvang asielzoekers

null Beeld ANP
Beeld ANP

Mensen die bij een azc in de buurt wonen, denken toleranter over vluchtelingen. Een minderheid zegt bereid te zijn geweld te gebruiken als asielzoekers zich misdragen.

Berichten over overlast rondom asielzoekerscentra en verzet tegen nieuwe azc's doen anders vermoeden, maar mensen die in de buurt wonen van een azc zijn positiever over asielzoekers dan de gemiddelde Nederlander. Dat blijkt uit onderzoek dat de Rijksuniversiteit Groningen uitvoerde in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC).

De onderzoekers noemen hier een aantal verklaringen voor. Buurtbewoners hebben weinig last van asielzoekers, schrijven ze, wat bijdraagt aan een positief beeld van de groep. Dat wordt versterkt doordat mensen van tevoren het ergste vrezen en het dan allemaal enorm meevalt. Uitzondering is de groep zogeheten ‘veiligelanders’. Die zorgen wel voor overlast. In het onderzoek is speciaal gekeken naar gemeenten waar volgens de pers of sociale media incidenten plaatsvinden.

Invloed op de Nederlandse identiteit

Dit betekent overigens niet dat Nederlanders onverdeeld positief zijn over vluchtelingen en het vluchtelingenbeleid. Meningen over de opvang zijn tussen 2017 en 2019 negatiever geworden en ook zijn er meer mensen die zich druk maken over de invloed van buitenlanders op de woningmarkt en de ‘Nederlandse identiteit’. Toch zegt nog altijd bijna de helft (45 procent) van de Nederlanders dat ze vluchtelingen willen helpen, bijvoorbeeld door taalles te geven, geld of kleding.

Hoewel de mening over vluchtelingen over het algemeen positief is of redelijk neutraal, wijzen de onderzoekers op een minderheid die bereid zegt te zijn geweld te gebruiken tegen asielzoekers of tegen de overheid in het algemeen. Zo is 22 procent van de respondenten het in meer of mindere mate eens met de stelling dat de overheid hard aangepakt dient te worden, desnoods met geweld, en zegt 29 procent dat asielzoekers desnoods met geweld gecorrigeerd mogen worden als ze over de schreef gaan.

Algemene onvrede

De onvrede over vluchtelingen hangt sterk samen met de onvrede over de overheid in het algemeen. De voedingsbodem voor extreem gedrag tegen vluchtelingen lijkt te liggen in een veel breder maatschappelijk ongenoegen. Daardoor kan het lijken alsof het verzet tegen migratie heel groot is, aldus de onderzoekers, terwijl er in feite sprake is van mensen die samenklonteren omdat ze zich zorgen maken over allerlei andere zaken.

Bij de alarmerende percentages over het aantal mensen dat geweld zegt te willen gebruiken, maken de onderzoekers wel een kanttekening. De groep die ontevreden is, lijkt vooralsnog de daad niet werkelijk bij het woord te voegen. We moeten het beeld van een licht ontvlambare samenleving ook weer niet overdrijven, schrijven ze.

Lees ook:

Deze twee onderzoekers meten al tien jaar hoe het de ontevreden Nederlander vergaat

Sinds de onverwachte revolte van ontevreden burgers rond de opkomst en dood van politicus Pim Fortuyn, houden Josje den Ridder en Paul Dekker voortdurend de thermometer vast. Maar Nederland blijkt een stabiele patiënt.

Nieuw lik-op-stukbeleid dringt overlast asielzoekers terug in Harderwijk

Nieuw beleid om overlast van asielzoekers in Harderwijk te verminderen blijkt succesvol. Burgemeester Harm-Jan van Schaik (CDA) vertelt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden