Westerveld

Omwonenden Drentse lelieteelt willen gifvrije zones

Een handje leliebollen.

Een convenant dat de gemeente Westerveld met bollentelers afsloot, gaat niet ver genoeg, zeggen bezorgde inwo­ners.

Boze omwonenden van bollenvelden in de Drentse gemeente Westerveld willen dat telers worden verplicht stukken bouwland van honderd meter bij woningen vrij te houden van bestrijdingsmiddelen. De gemeente was al in een convenant met de bollenboeren overeengekomen dat ze zones van twintig meter, gerekend van de gevel van huizen, niet zullen bespuiten. Bezorgde inwoners vinden dat niet genoeg.

Naar schatting honderd omwonenden, deels verenigd in de actiegroep Meten=Weten, hebben dinsdagavond geprotesteerd tegen het convenant, dat is gesloten tussen de gemeente, de telers, boerenorganisaties en een vertegenwoordiging van omwonenden die niet bij Meten=Weten zijn aangesloten.

Wethouder Jelle de Haas (gemeentebelangen) van de gemeente Westerveld kreeg in de raad de wind van ­voren. De wethouder maakte excuus voor de procedure. Het omstreden convenant was de avond voor de raadsvergadering door de deelnemende partijen getekend.

“De Haas heeft een overeenkomst gemaakt die helemaal naar de zin is van de telers en nu denkt hij dat hij ermee wegkomt”, aldus Rob Crispijn, woordvoerder van Meten=Weten, een bewonersgroep die eigen onderzoek deed naar het effect van bestrijdingsmiddelen in de tuinen en woningen van omwonenden. Onlangs bleek uit een wetenschappelijke studie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu dat de grenswaarden voor blootstelling aan bestrijdingsmiddelen in het gebied niet worden overschreden – al werden er wel sporen van het landbouwgif in en om woningen aangetoond.

Maar naar het ‘stapelingseffect’ van het brede palet aan bestrijdingsmiddelen dat in de bollenteelt wordt toegepast, is nooit onderzoek gedaan. Er is alleen gekeken naar de gevonden waarden voor individuele bestrijdingsmiddelen. Het is één van de grote zorgpunten van omwonenden. In de bollenteelt, vooral die van lelies, worden grote hoeveelheden verschillende chemische stoffen gebruikt.

Wethouder De Haas kreeg in de raadsvergadering zware kritiek van de oppositie (PvdA, CDA en Progressief Westerveld). De partijen vonden dat De Haas te snel was geweest met het tekenen van het convenant, een dag voor de raadsvergadering. 

Desgevraagd zegt de wethouder dat hij geen spijt heeft van de afspraken die hij met de sector heeft gemaakt. “Ik vind het hoog tijd dat deze gepolariseerde discussie eens wordt opengebroken. Dat Meten=Weten niet bij het convenant is betrokken, komt doordat zijzelf niet meer met de telers om tafel willen. Als gemeente vinden wij het niet acceptabel dat deze kwestie zo sterk is gepolariseerd. De telers produceren een legaal product, op eigen grond en met toegelaten middelen.”

De Haas zegt dat hij op zich niet tegen een spuitvrije zone van 100 meter is, zoals Meten=Weten wil. “Als de raad daartoe besluit, dan is dat prima. Maar dan zal de raad ook een schaderegeling moeten maken voor telers die een groot deel van hun grond niet kunnen gebruiken voor de bollenteelt.”

Aanvulling 27-02: In een eerdere versie van dit bericht is verzuimd te melden dat deze maatregel alleen zou gelden voor percelen die grenzen aan bewoond ­terrein.

Lees ook: 

Bezorgd Westerveld zet bollengif op de agenda

De VVD-fractie in de raad van de Drentse gemeente Westerveld pas in mei 2019 onder druk van boze burgers een motie om de discussie over bestrijdingsmiddelen in de bollenteelt af te kappen, ingrijpend aan. Desondanks werd deze verworpen.

Milieugroepen en bewoners: uitbreiding bloementeelt in Drenthe is slecht voor mens én natuur

Inwoners van het Drentse Westerveld vinden dat de gemeente hen niet genoeg beschermt tegen landbouwgif. 

Drentse burgers meten landbouwgif in bodem en vinden 57 middelen

De teelt van lelies laat gifstoffen achter in de bodem rond landbouwvelden in Drenthe, blijkt uit onderzoek in opdracht van de burgers in de gemeente Westerveld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden