Toezichthouder

Omstreden Overijsselse traditie ‘Zwientie tikken’ geschrapt om varkenspest

Zwientie tikken blijft immens populair tijdens het plattelandsfeests Dicky Woodstock Festival.  Beeld ANP /  Novum RegioFoto
Zwientie tikken blijft immens populair tijdens het plattelandsfeests Dicky Woodstock Festival.Beeld ANP / Novum RegioFoto

De Overijsselse traditie ‘zwientie tikken’ gaat dit weekend niet door vanwege een uitbraak van de Afrikaanse varkenspest. De omstreden traditie zou na twee coronajaren weer worden gehouden.

Stefan Keukenkamp

Bezoekers en deelnemers keken er naar uit: het traditionele ‘zwientie tikken’, dat zaterdag na drie jaar weer zou worden gehouden tijdens het Dicky Woodstock Popfestival in Steenwijkerwold (Overijssel). Tijdens het varkensspelletje rennen geblinddoekte deelnemers door de modderpoel op zoek naar varkens. Wie er als eerste eentje aantikt, wint.

Maar het gaat niet door. Vanwege een uitbraak van de Afrikaanse varkenspest in het grensgebied met Duitsland is het advies om geen varkens te vervoeren. ‘Daarom gaat zaterdagmiddag het traditionele Zwientie Tikken op een andere manier plaatsvinden’, laat de organisatie weten. Er wordt een alternatief bedacht zonder ‘echte varkens'.

Later deze maand staat ook het NK zwientie tikken in het Overijsselse Luttenberg op het programma. Het is nog niet duidelijk of dat wel door kan gaan.

Dierenactivisten zijn er niet rouwig om. Zij maken al jaren een groot punt van dit folkloristisch vermaak, waarbij in hun ogen het dierenwelzijn in het geding is. Pogingen om de traditie te verbieden liepen op niets uit. De Partij van de Dieren stelde in 2019, tijdens de laatste editie van het festival, zelfs Kamervragen.

‘Evenement heeft onze aandacht’

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), belast met dierenwelzijn, houdt het evenement dit jaar scherp in de gaten. In 2019 betrapte de toezichthouder de organisatie op een aantal overtredingen. De varkens waren onder meer niet geoormerkt. “Na eerdere overtredingen is de organisatie erop gewezen dat zij zaken op orde moeten hebben", aldus een NVWA-woordvoerder. Gebeurt dat niet, dan dreigen boetes. “Evenementen hebben mede vanuit dierenwelzijn en diergezondheidsrisico's onze aandacht.”

In Overijssel begrijpen ze niets van de kritiek. Organisator Henk Kranendonk vertelt dat de organisatie aanpassingen had gedaan om boetes te voorkomen. “Het is vermaak met dieren, maar dat is een kinderboerderij ook. Die dieren vinden het heerlijk, echt waar.”

Lees ook:

Paasvuren, zwijntje tikken: steeds meer tradities moeten veranderen om te overleven

Paasvuren, het Limburgse ‘den-halen’ en zwijntje tikken. Tradities liggen onder vuur vanwege schade aan mens, dier en milieu. Hoe moet het verder met ons immaterieel erfgoed? “Sommigen zullen verdwijnen.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden