Integriteit

Omstreden Brunssumse wethouder Jo Palmen legt zijn functie neer

De omstreden Brunssumse wethouder Jo Palmen trekt zich per 25 december terug uit het gemeentebestuur. Dat laat Palmen dinsdag weten in een brief aan de gemeenteraad.

De 73-jarige Palmen is al enige tijd ziek, en wordt sinds twee maanden tijdelijk vervangen door Jo Mertens. Op voordracht van zijn fractie BBB Lijst Palmen wordt Mertens ook Palmens opvolger.

Palmen werd vorig jaar benoemd tot wethouder, hoewel zijn functioneren omstreden was. Een integriteitsrapport oordeelde negatief over zijn optreden, maar een meerderheid van de gemeenteraad steunde zijn benoeming tot wethouder. Voor de toenmalige burgemeester Luc Winants was dat reden op te stappen.

De ruzies in de gemeenteraad draaiden om een stuk grond van Palmen. Een deel van de raad nam het hem kwalijk dat hij daarover jarenlang tegen de gemeente procedeerde. Deze hoog opgelopen ruzie was uiteindelijk de aanleiding voor het vertrek van burgemeester Winants. Hij kreeg bijval van minister Kajsa Ollongren van binnenlandse zaken. Zij dreigde zelfs in te grijpen in de Brunssumse gemeente. 

Zover kwam het echter niet. Interim-burgemeester Gerd Leers wist de gemoederen uiteindelijk te bedaren. De verdeelde raad sloot vrede.

De gemeenteraad van Brunssum droeg een week geleden Wilma van der Rijt (CDA) voor als de nieuwe burgemeester van het Limburgse stadje. De 59-jarige Van der Rijt is momenteel nog wethouder in Best en eerder was ze wethouder in Heeze-Leende. Begin 2020 volgt zij burgemeester Leers op.

Lees ook:

Minister Kajsa Ollongren eiste ten onrechte het aftreden van wethouder Jo Palmen

Minister Ollongren sloeg de plank volledig mis in de kwestie van de Brunssumse wethouder Jo Palmen. Die moest van haar weg vanwege integriteitsproblemen, maar die blijken er helemaal niet te zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden