Intimidatie

Omroep Brabant verwijdert logo's van wagens: ‘Triest dieptepunt’

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA
Redactie Trouw/ANP

Omroep Brabant verwijdert alle logo's en stickers van de satelliet- en bedrijfswagens voor tv en radio, meldt het Brabants Dagblad. Aanleiding voor het besluit zijn de aanhoudende bedreigingen aan het adres van de regionale omroep.

"Wat al een tijd regelmatig gebeurt, is dat verslaggevers en cameramensen in bedreigende situaties naar de auto lopen om een veilige haven te zoeken. De auto is dat nu niet meer. Het klinkt overdreven, maar die is door de herkenbaarheid juist een soort schietschijf geworden. Dus kiezen we voor de veiligheid voor onze mensen", bevestigt hoofdredacteur Renzo Veenstra. De plopkappen blijven herkenbaar, maar bij het grootste deel van het wagenpark zijn de stickers er al af. Vandaag wordt de laatste auto 'kaal gemaakt', aldus Veenstra. "Het is een triest dieptepunt."

Geweld tegen journalisten toegenomen

Omroep Brabant volgt daarmee het voorbeeld van de NOS, dat vorig jaar de logo's van de wagens haalde. Het aantal incidenten tegen journalisten is tijdens de coronacrisis flink toegenomen. Met regelmaat worden journalisten belaagd, bespuugd of nageschreeuwd tijdens protesten tegen de coronamaatregelen of op plekken waar de maatregelen niet worden nageleefd. Zo vonden er concrete geweldsincidenten plaats tegen journalisten bij kerken in Urk en Krimpen aan den IJssel.

Uit recente cijfers van de vakbond NVJ blijkt dat ruim acht op de tien journalisten (82 procent) het afgelopen jaar wel eens te maken hebben gehad met agressie of bedreiging. Dat is een toename van 20 procent vergeleken met 2017. Zo’n 29 procent zegt maandelijks of zelfs vaker slachtoffer te zijn van een dergelijk incidenten.

Lees ook:
Agressie woekert in de samenleving en dat hebben we zelf laten gebeuren

In haar nieuwe boek Het Agressieparadijs schetst Caroline Koetsenruijter een zorgwekkend beeld van de Nederlandse samenleving, waar agressie welig kan tieren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden