null

Schuldsanering

Ombudsman: steeds meer mensen blijven met schulden zitten

Beeld

Steeds minder mensen komen in aanmerking voor schuldsanering. Uit onderzoek blijkt dat burgers moeilijk toegang vinden tot de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp), meldt de Nationale ombudsman.

"Steeds meer burgers blijven met hun schulden zitten, hebben geen toekomstperspectief en belanden financieel en maatschappelijk - vaak voor lange tijd - op een zijspoor", zegt ombudsman Reinier van Zutphen. "Door de coronacrisis komen nog veel meer burgers in problematische schulden terecht. Dat maakt de dalende instroom nog alarmerender en moeilijker te accepteren."

Mensen met problematische schulden kunnen bij de rechtbank een aanvraag doen voor wettelijke schuldsanering (Wsnp). Zij moeten dan een bepaalde tijd van een minimuminkomen leven, hun aangepaste betalingsverplichtingen nakomen en kunnen dan met een schone lei beginnen.

Volgens de ombudsman worden mensen niet altijd voorgelicht over de mogelijkheden van de Wsnp of wordt deze als een "kansloze optie" afgeschilderd. Van Zutphen pleit er ook voor dat de uitsluiting van tien jaar voor mensen met een zogenoemde 'fraudeschuld' bij UWV, SVB of gemeenten moet worden ingekort. "Dat zou veel burgers een snellere route verschaffen naar een schone lei", schrijft hij.

Veel mensen met schulden kunnen niet voldoen aan de strenge toelatingseisen van de Wsnp en dienen daarom geen verzoek in. De ombudsman stelt ook dat bewindvoerders die schuldenaren helpen met de financiële situatie en de administratie, hun cliënten actiever moeten gaan doorgeleiden naar de regeling voor schuldsanering.

Lees ook:
Na de coronacrisis wacht veel zelfstandigen de schuldhulpverlening

Ondernemers, zzp’ers, flexkrachten, studenten: ze lopen allemaal een groot risico om in de schuldhulp te belanden door de coronacrisis. Speciale fondsen moeten de ergste problemen oplossen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden