Asielzoekersopvang

Ombudsman: ‘Sluit noodopvang Heumensoord’

De opbouw van het noodkamp in Heumensoord deze zomer. Ondanks eerdere negatieve adviezen werd de plek toch weer in gebruik genomen. Beeld Koen Verheijden
De opbouw van het noodkamp in Heumensoord deze zomer. Ondanks eerdere negatieve adviezen werd de plek toch weer in gebruik genomen.Beeld Koen Verheijden

De noodopvang voor Afghaanse evacués in Heumensoord is ongeschikt. De evacués moeten snel elders ondergebracht worden, adviseren de Nationale ombudsman en het College voor de Rechten van de Mens na een gezamenlijk bezoek aan de opvanglocatie bij Nijmegen.

Redactie Trouw

Ombudsman Reinier van Zutphen noemt de omstandigheden waaronder de vluchtelingen moeten verblijven onacceptabel. Verlenging van de opvangperiode tot na december 2021 is dat eveneens. De bewoners hebben dringend ander onderdak nodig, want het kamp is volstrekt ongeschikt voor een langer verblijf dan een paar weken, zeker in de wintermaanden.

Voorzitter Jacobine Geel van het College voor de Rechten van de Mens sluit zich daarbij aan. In een brief aan staatssecretaris Ankie Broekers-Knol schrijven de twee instanties onder meer dat ongestoord slapen onmogelijk is in deze opvang. Gevoegd bij de onzekerheid over de toekomst leidt tot tot klachten zoals depressie.

Ook wijzen Ombudsman en College op de speciale verantwoordelijkheid die de overheid zegt te voelen voor juist deze groep evacués, die door Nederland actief uit Afghanistan werd weggehaald: “In de praktijk verblijft de groep onder omstandigheden die slechter zijn dan in een regulier AZC”, constateren ze.

In 2016, de vorige keer dat deze noodlocatie in gebruik was, adviseerden beide instanties al om dergelijke grootschalige noodopvang voortaan niet meer op deze manier in te richten.

De twee instanties willen op korte termijn in gesprek gaan met de staatssecretaris over de situatie. Die onderschrijft dat de opvang ‘niet optimaal’ is, maar dat alle reguliere opvanglocaties vol zitten. Er wordt volgens de staatssecretaris hard gewerkt om te zorgen dat bewoners van Heumensoord en andere noodopvanglocaties kunnen verhuizen naar de reguliere opvang.

Lees ook:

Vluchtelingen in tenten wilde Nederland nooit meer, waarom dreigt de geschiedenis zich dan toch te herhalen?

Opnieuw is het crisis in de asielopvang.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden