De woning waar maandagavond het schietincident plaatsvond.

Update Schietpartij

OM: vermoedelijke dader Dordrecht gebruikte zijn dienstwapen

De woning waar maandagavond het schietincident plaatsvond. Beeld ANP

De agent in Dordrecht die maandagavond waarschijnlijk zijn gezin en zichzelf heeft gedood, gebruikte daarbij zijn dienstwapen. Het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft dat laten weten. Het wapen is gevonden in de woning. Een woordvoerster van het OM kan niet zeggen of de politieman toestemming had om zijn wapen mee naar huis te nemen.

De man was lid van een zogeheten flexteam van de politie in Dordrecht. Dat zijn agenten die tijdelijk kunnen worden ingezet voor werkzaamheden in basisteams die extra mankracht nodig hebben voor de opsporing of handhaving.

Het onderzoek is in volle gang en wordt gedaan door de Rijksrecherche, omdat er een politieman bij is betrokken. Er is verder onder meer een uitgebreid getuigenverhoor, aldus het OM. De opsporingsdiensten bekijken alle alternatieve scenario’s voor de dood van de moeder en twee dochtertjes, maar het meest waarschijnlijke is dat de vader de dader is.

Politiemensen mogen niet zomaar hun dienstwapen meenemen naar huis. Dat is alleen toegestaan als ze een piket- of operationele dienst hebben, of als ze een training of toetsing volgen, staat in de wettelijke regeling. In enkele andere situaties mag het ook, maar pas na schriftelijke toestemming van de korpschef. Als agenten hun vuurwapen meenemen, dan moeten ze die bewaren in een ‘inbraakwerende’ ruimte. Ook mogen ze een wapen niet onbeheerd in een auto achterlaten.

Algemene standaard is dat agenten hun wapen achter slot en grendel laten bewaren in de wapenkamer of -kluis op het politiebureau.

Vierde slachtoffer

De schietpartij eist dinsdagochtend een vierde leven. Een 27-jarige vrouw is overleden, meldt de politie. Maandagavond kwamen al twee kinderen van 8 en 12 jaar en een 35-jarige man om het leven. De vrouw werd maandagavond zwaargewond naar een ziekenhuis vervoerd. Ze overleed uiteindelijk aan haar verwondingen.

In 2005 bracht een politieagent van het Korps Landelijke Politiediensten in Amsterdam zijn vrouw, drie kinderen en zichzelf om het leven met zijn dienstwapen. Toen ontstond discussie over de vraag waarom hij zijn wapen mee naar huis had mogen nemen.

Grote verslagenheid

Op de school van een van de slachtoffertjes van de schietpartij in Dordrecht is de verslagenheid dinsdag groot. Volgens Jitze Ramaker, voorzitter college van bestuur van de scholenstichting H3O, is de sfeer op Het Kristal heel bedrukt en verdrietig.

Het achtjarige kind zat in groep vijf van de school op een steenworp afstand van het huis waar het drama maandagavond plaatsvond. Ramaker kwam direct naar de school nadat hij op de hoogte was gebracht. Daarna is het verdrietige nieuws gedeeld met alle leerkrachten en ouders van de school. De meeste leerkrachten, op één na, kwamen daarna naar Het Kristal.

“We hebben een protocol voor dit soort gebeurtenissen en dat is in werking gesteld”, aldus Ramaker. “We hebben vandaag een dubbele bezetting. Ook alle leraren en leraressen die vrij waren hebben zich toch gemeld. Ook is er slachtofferhulp en een schoolmaatschappelijk werkster op school. Er zal veel worden gepraat met de kinderen.”

Woensdag zal voor het kind op de school een gedenkhoekje worden ingericht. Alle scholen die onder de stichting H3O vallen komen dinsdagmiddag bij elkaar. Het oudste kind dat om het leven kwam, zat op het VMBO op het Isula College, dat ook deel uitmaakt van de koepel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden