De rol van B. bij de moord op de advocaat is nog onduidelijk. Hard bewijs ontbreekt, zegt zijn pleitbezorger.
Het Openbaar Ministerie heeft veel aanwijzingen dat Giërmo B. als medepleger betrokken was bij de moord op advocaat Derk Wiersum. Wat die rol precies was, is nog onduidelijk. Voor de rechtbank was het gisteren, tijdens de eerste zitting in het moordproces, genoeg om hem voorlopig vast te houden.
Wiersum werd op 18 september voor zijn huis in Amstelveen doodgeschoten, toen hij naar zijn auto liep. Hij was de advocaat van kroongetuige Nabil B. in het Marengo-proces, dat draait om een reeks liquidaties en pogingen daartoe en waarin Ridouan T. hoofdverdachte is.
Dat was de reden dat de moord tot een ‘aanslag op de rechtsstaat’ werd bestempeld. Maar we moeten niet vergeten dat Wiersum ook vooral een vader, echtgenoot, zoon, vriend en zeer gewaardeerde collega was, aldus de officier van justitie.
De 36-jarige B. is een van de verdachten die vastzitten. Volgens het OM stond hij op het punt te vluchten naar Suriname, toen hij in de rij op Schiphol werd gearresteerd. Ook een neef van Ridouan T. zit vast. Justitie verwacht daarnaast nog meer aanhoudingen te zullen doen.
De politie kwam B. op het spoor via de vluchtauto. Hij zou voor en na de moord de vaste gebruiker zijn van de Opel Combo, blijkt onder meer uit onderzoek naar telefoongegevens. In en op die auto werd bloed gevonden van Wiersum, waarschijnlijk overbracht door de schutter.
Daarnaast zijn er chatberichten van B. over een wapen en over geld. Hij lijkt direct na de moord opeens veel cash te hebben. B., die het volgens zijn rekeningen niet breed had, rekende onder meer contant een auto af van dik 15.000 euro.
Het zijn allemaal ‘aannames, vermoedens en gissingen’, reageerde de advocaat van B. op de opsomming van het OM. Hard bewijs voor de betrokkenheid van zijn cliënt bij de moord ontbreekt, zegt hij. Zo heeft justitie nog niets in handen waaruit blijkt dat B. op het plaats delict was op 18 september. En de schutter kan hij zeker niet zijn, aldus zijn advocaat. Hij voldoet volgens hem niet aan het signalement dat getuigen doorgaven: een tengere man van rond de twintig met een opvallende manier van rennen.
Zelf ontkent B. elke betrokkenheid. In de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam kreeg hij kort het woord van de rechter. Hij zei mee te leven met de vrouw van Wiersum en zijn kinderen. “Ik vind het vreselijk wat er is gebeurd, want ik ben zelf vader.” Inhoudelijk wilde hij verder niets zeggen.
Justitie houdt er rekening mee dat de daders al vóór 18 september wilden toeslaan. Zo waren ze een paar dagen eerder ook in Wiersums wijk. De advocaat fietste langs hun auto, blijkt uit camerabeelden. Mogelijk waren ze toen verrast dat hij de fiets nam in plaats van de auto, zei de officier van justitie.
Er zijn daarnaast aanwijzingen dat een van de daders voor de moord telefonisch contact heeft gehad met Wiersum. Er is gebeld tussen een telefoonnummer van wie de eigenaar nog niet is achterhaald en de telefoon van de advocaat. Giërmo B. had veelvuldig contact met dat telefoonnummer. Sinds de moord is het nummer niet meer gebruikt.
Lees ook
Het kabinet verklaart drugscriminelen de oorlog
De georganiseerde misdaad heeft zich met de moord op advocaat Derk Wiersum vol in de politieke schijnwerpers geplaatst.
‘Ik laat mijn cliënt voelen dat hij niet alleen is’
Ook strafpleiter Natacha Harlequin is bij de grote liquidatiezaak betrokken. “Toen ik hoorde wat er gebeurd was, dacht ik alleen maar: wát? Uitroepteken, uitroepteken, uitroepteken.”
Hoe Ridouan T. de genadeloze leider van een geoliede moordmachine werd
Zijn reputatie nam soms mythische vormen aan. Ridouan T. zou als crimineel zijn gelijke in Nederland niet kennen. Hij werd naar verluidt schathemeltje rijk met een groothandel in cocaïne.