Zitting

OM: verdachte moord Peter R. de Vries hield de misdaadverslaggever al een tijd in de smiezen

Peter R. de Vries werd op 6 juli neergeschoten in het centrum van Amsterdam. Hij overleed ruim een week later aan zijn verwondingen.  Beeld ANP Kippa
Peter R. de Vries werd op 6 juli neergeschoten in het centrum van Amsterdam. Hij overleed ruim een week later aan zijn verwondingen.Beeld ANP Kippa

In de periode voor zijn dood werd Peter R. de Vries langere tijd in de gaten gehouden, stelde justitie maandag in de Amsterdamse rechtbank. Op camerabeelden zou te zien zijn dat verdachte Kamil E. meermaals naar het centrum van de hoofdstad reisde om verkenningen uit te voeren.

ANP

Meermaals galmde een diepe zucht door de zittingszaal. Al waren de verdachten van de moord op Peter R. de Vries niet fysiek aanwezig in de Amsterdamse rechtbank, via een videoverbinding liet Kamil E. duidelijk horen hoe hij over de beschuldigingen aan zijn adres denkt. “Ik bracht iemand naar Amsterdam voor een gesprek”, zo hield hij maandag vol. Tijdens de tweede inleidende zitting van de zaak stelde hij vooraf niks te hebben geweten over de liquidatie op 6 juli.

Het Openbaar Ministerie betwist dat. Uit camerabeelden zou namelijk blijken de de 35-jarige Pool de misdaadverslaggever voor zijn dood een tijd in de gaten hield. Niet alleen zou E. op 28 juni rond hebben gelopen bij het gebouw van RTL Boulevard, volgens justitie volgde hij ook op andere dagen de wandeling van De Vries van en naar de studio. Ook uit telefoongegevens zou blijken dat hij die periode meermaals naar het centrum van Amsterdam reisde.

Thuis bij zijn moeder

Op de dag van de moord zelf heeft E. de vluchtauto bestuurd, denkt justitie. De andere verdachte in de zaak, Delano G., was volgens het OM de schutter. Anders dan E. beroept G. zich tot dusver op zijn zwijgrecht. Hij heeft geen vragen willen beantwoorden en was maandag niet aanwezig in de rechtbank, ook niet per videoverbinding.

Binnen een uur na de aanslag op 6 juli werden E. en G. samen gearresteerd. In de door de politie klemgezette vluchtauto wordt belastend materiaal aangetroffen. Zo wordt het moordwapen gevonden, met daarop DNA van G. Ook vindt de politie schotresten op de handen van de twee mannen.

Maar de in Polen geboren E. zegt dat hij geen wapen heeft gezien. En ook die vermeende voorverkenningen doet hij af als onzin. Hij erkent op 23 juni in Amsterdam te zijn geweest, tot diep in de nacht zelfs. Maar naar De Vries zou hij die dag niet gezocht hebben. En vijf dagen later was hij helemaal niet in de hoofdstad, zei hij maandag tegen de rechter. Hij zat thuis bij zijn moeder. De man op de camerabeelden kan hij volgens hemzelf dus niet zijn.

In maart gaat de zaak verder. Hoewel justitie maandag stelde dat het onderzoek naar de moord zo goed als afgerond is, duurt het nog zeker een half jaar voor de zaak inhoudelijk wordt behandeld.

Lees ook:

In de rechtszaal regeert de angst voor de man achter de moord op Peter R. de Vries

Eén verdachte van de moord op Peter R. de Vries had de rechter maandag niets te vertellen. De ander sprak juist veel.

De R in zijn naam had net zo goed voor Rechtvaardigheid kunnen staan

Waardering kreeg Peter R. de Vries ook in justitiële kringen, al was hij niet direct geliefd in het opsporingsapparaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden