Corruptie
Om uit de gevangenis te blijven, vraagt veroordeelde oud-premier Gerrit Schotte van Curaçao volgers om geld
Voormalig minister-president Gerrit Schotte van Curaçao vraagt de bevolking van het eiland om hulp bij het betalen van 1,8 miljoen Antilliaanse gulden (ongeveer 900.000 euro). Hij zegt anders de gevangenis in te gaan.
Schotte vraagt in video’s op sociale media om donaties en zegt dat hij vóór 12 mei het Openbaar Ministerie het geld moet betalen. Doet hij dat niet, dan gaat de oud-premier opnieuw voor drie jaar de gevangenis in. In de video stelt hij dat hij niet de mogelijkheid krijgt om een betalingsregeling te treffen.
“Dit is een heel persoonlijke video”, begint Schotte. “Luister alstublieft. Ik probeer mijn leven weer op te pakken en te doen waar ik goed in ben. (...) Ik doe een oproep aan jullie, mijn sympathisanten.”
De tekst gaat verder na de video
Het OM op Curaçao zegt in een reactie dat het voor iedereen mogelijk is een betalingsregeling te treffen, en dat Schotte allang weet dat hij het bedrag moet betalen.
Corruptie en witwassen
Schotte werd in 2010 de eerste premier van het autonome Curaçao, na het opheffen van de Nederlandse Antillen. Twee jaar later moest hij aftreden, omdat een groep parlementariërs zich afsplitste.
Het bedrag dat hij nu moet betalen komt voort uit een veroordeling in 2016 voor corruptie, witwassen en valsheid in geschrifte. Schotte nam grote sommen geld aan van de Italiaanse casinobaas Francesco Corallo. Daarmee financierde hij onder meer een verkiezingscampagne. Corallo kreeg in ruil daarvoor invloed op het beleid, en een stem bij de benoeming van ministers.
Daarvoor zat Schotte sinds 2018 al een jarenlange gevangenisstraf uit, tot hij vorig jaar op vrije voeten kwam. Nu moet hij nog de onrechtmatig verkregen 1,8 miljoen euro terugbetalen aan de staat.
Bij de verkiezingen in maart vorig jaar won de door Schotte opgerichte partij MFK met overmacht. De partij wordt nu geleid door Gilmar Pisas.
Lees ook:
Curaçao koerst weg van Nederland
De verkiezingen op Curaçao zijn gewonnen door oppositiepartij MFK, die zich afkeert tegen bemoeienis vanuit Nederland.