Liquidatieproces

OM: Ridouan T. brein achter negen moordopdrachten

Rechtbanktekening van kopstukken van motorclub Caloh Wagoh tijdens een pro-formazitting in de rechtbank van Schiphol.  Beeld ANP
Rechtbanktekening van kopstukken van motorclub Caloh Wagoh tijdens een pro-formazitting in de rechtbank van Schiphol.Beeld ANP

Topcrimineel Ridouan T. gaf motorclub Caloh Wagoh opdracht om veertien mensen te vermoorden, zegt het OM.

Trouw/ANP

Moord op bestelling. Zo noemde het Openbaar Ministerie woensdag de liquidaties die de verdachte topcrimineel Ridouan T. zou hebben uitbesteed aan motorclub Caloh Wagoh. “De vergelijking met grote commerciële partijen die adverteren met on demand services dringt zich op”, aldus de officier van justitie in de rechtbank op Schiphol. Woensdag bleek dat T. in het moordproces rondom de motorclub wordt gelinkt aan negen liquidatieopdrachten, waarbij drie personen daadwerkelijk zijn vermoord. De moordopdrachten waren gericht op in totaal veertien personen.

Het OM zegt nu zeker te weten dat T. achter de meeste liquidatieopdrachten in deze zaak zit. Onderzoek naar een grote hoeveelheid zogeheten PGP-berichten heeft tot die conclusie geleid. Justitie wist de versleutelde berichten te ontcijferen. T. hanteert daarin een reeks opvallende bijnamen – onder meer ‘last man standing’, ‘enemy for all motherfuckers’ en ‘angel of dark’ – en een herkenbare schrijfstijl, aldus het OM.

Ook de kroongetuige in het proces heeft over de rol van Taghi verklaard.

Hoofdverdachte Marengo

T. is geen verdachte in dit proces, Eris genaamd. Hij is al hoofdverdachte in Marengo, het andere grote moordproces dat volgende week verdergaat. T. is daarbij nog niet aanwezig. De vermeende topcrimineel was tot voor kort de meest gezochte misdadiger van Nederland. In december werd hij opgepakt in Dubai en overgeleverd aan Nederland.

De rol en positie van T. in Eris zullen later worden onderzocht, aldus justitie, dat zich in het monsterproces Eris richt op zestien andere verdachten.

Het proces Eris gaat over elf moordopdrachten, waarvan er vijf daadwerkelijk zijn uitgevoerd. Daarnaast draait het onderzoek ook om het beschieten van een woning, mishandeling en vuurwapenbezit. Omdat er inmiddels zoveel verdachten zijn in deze zaak, zijn er meerdere voorbereidende zittingen, deze week en in mei.

Het proces Eris betreft andere moorden dan die in het proces Marengo. Volgens het OM zijn er wel raakvlakken tussen beide onderzoeken, zoals via T., maar is er ook een duidelijk onderscheid en moeten de beide zaken daarom niet met elkaar versmelten. De moorden in Marengo gingen vooraf aan de reeks in Eris, die begint in januari 2017, met de moord op Justin Jap Tjong. Die markeert wat het OM betreft ‘een nieuwe periode’.

Lees ook:

Waarom Ridouan T. zo lang zijn gang kon gaan

Er werd lang naar Ridouan T. gezocht. Dat zijn aanhouding bij justitie vorig jaar topprioriteit werd, heeft hij in zekere zin aan zichzelf te danken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden