Transacties bij banken
OM: nieuwe witwaswet helpt ons in strijd tegen zware criminaliteit
Het Openbaar Ministerie vindt het ‘cruciaal’ voor de bestrijding van zware georganiseerde misdaad dat banken alle transacties van klanten boven de 100 euro mogen gaan delen, ook al tast het de privacy van klanten volgens de privacywaakhond AP disproportioneel aan.
“Privacy is belangrijk, maar veiligheid is een must. Als deze wet niet wordt aangenomen, wordt de veiligheid écht geweld aangedaan”. Die hartenkreet doet Anita van Dis-Setz namens het Openbaar Ministerie tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over het omstreden wetsvoorstel Plan van Aanpak Witwassen. “Nee zeggen gaat ons niet verder helpen. En de schade die de zware georganiseerde misdaad in de samenleving aanbrengt, is nu gewoon te groot. We hebben deze gegevensdeling heel hard nodig.”
Maar voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens Aleid Wolfsen vertelde de Kamerleden een dikke rode lijn te trekken onder dit wetsvoorstel. Volgens hem kunnen straks alle banken alle transacties van alle klanten volgen als ze dat willen. “Er is geen noodzaak, en het effect en de doelmatigheid is onduidelijk. Dit is een zeer heftige inbreuk op de vrijheid, en daarmee wordt de wet disproportioneel.” De AP gaat deze wet straks ook niet toepassen als de Kamer hem aanneemt. Wolfsen: “Het is in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en dat mag geen enkele wet zijn.”
Volgens de bankensector zijn banken nu al verplicht hun klanten te volgen en ongebruikelijke transacties te melden. Vorig jaar deden ze 1,2 miljoen meldingen, waarvan er 5800 tot daadwerkelijk een nieuw witwasdossier leidden. Met de nieuwe wet hopen ze effectiever grote criminele netwerken aan te pakken.
Lees ook:
De Tweede Kamer moet nu een keuze maken:
Hoeveel privacy wil ze opgeven in de strijd tegen georganiseerde criminaliteit?