Strafeis

OM: negen jaar cel voor vader ontvoerde Insiya

null Beeld

Shehzad H. was volgens het Openbaar Ministerie het brein achter de ontvoering van zijn dochter Insiya. Zij werd in 2016 meegenomen naar India.

Isabel Baneke

Het Openbaar Ministerie heeft een celstraf van negen jaar geëist tegen Shehzad H. De Indiase zakenman wordt verdacht van het laten ontvoeren van zijn inmiddels zesjarige dochter Insiya. In 2016 werd zij op klaarlichte dag uit de handen van haar oma gerukt in haar woning in het Amsterdamse stadsdeel Watergraafsmeer. Insiya leeft sindsdien met haar vader in India, vermoedt justitie.

Tegen H.’s neef Imran S., die net als H. zelf niet aanwezig was in de rechtbank van Amsterdam, is vier jaar cel geëist. Het OM beschouwt hem als een van de uitvoerders van de gewelddadige ontvoering. H. zou het brein zijn. Beide mannen worden bij verstek vervolgd. Eerdere verzoeken tot uitlevering van de verdachten aan Irak, waar S. vastzat, en India werden door die landen afgewezen.

Insiya’s moeder heeft de afgelopen jaren drie keer contact gehad met haar dochter, voor het laatst in 2018, zo meldde ze woensdag in de rechtbank. Al jaren probeert zij haar dochter terug te krijgen naar Nederland. In maart verloor H. in hoger beroep een rechtszaak waarin hij het ouderlijk gezag over Insiya terugeiste. Ook een Indiase rechtbank oordeelde in 2018 dat Insiya terug moet naar haar moeder. H. vecht dat besluit aan.

De rechter doet op 12 oktober uitspraak. Vorig jaar zijn zes anderen veroordeeld tot celstraffen van maximaal vier jaar vanwege hun betrokkenheid bij de ontvoering van de peuter. Zij zeiden dat H. hun tienduizenden euro’s had beloofd voor de ontvoering. Vijf van hen gingen in hoger beroep, zaken die nog moeten worden behandeld.

Lees ook:

Rechter wil vader van Insiya horen, vervolg rechtszaak pas volgend jaar mei

Het duurt zeker nog tot mei volgend jaar voordat de rechtszaak tegen de zes verdachten van de ontvoering van de peuter Insiya wordt afgerond. De rechtbank wil nog een laatste poging doen de vader van het meisje, die in India zit, te horen als getuige.

Vader ontvoerde Insiya gesignaleerd in India

De ontvoering van de tweejarige Insiya Hemani uit Amsterdam is niet opgelost, maar mogelijk is er wel een doorbraak. Waar Insiya is, blijft vooralsnog onduidelijk, maar haar vader is inmiddels in India gevonden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden