UitspraakGerechtshof Amsterdam

OM hoeft Akwasi niet te vervolgen voor uitspraak Zwarte Piet

Rapper Akwasi tijdens de uitreiking van de Edison muziekprijs in Amsterdam (maart 2021).  Beeld Patrick van Emst, Brunopress
Rapper Akwasi tijdens de uitreiking van de Edison muziekprijs in Amsterdam (maart 2021).Beeld Patrick van Emst, Brunopress

De uitspraak van rapper Akwasi over Zwarte Piet, vorig jaar op de Dam in Amsterdam, is geen reden hem te vervolgen. Dat oordeelt het gerechtshof in Amsterdam.

Redactie Trouw

Het Openbaar Ministerie seponeerde de zaak tegen Akwasi eerder voorwaardelijk. Daarop spanden twintig mensen een zogeheten artikel 12-procedure aan bij het gerechtshof, omdat ze het niet eens waren met de beslissing van het OM. Akwasi zei tijdens de anti-racismedemonstratie van Black Lives Matter: “Op het moment dat ik in november een Zwarte Piet zie, trap ik ‘m hoogstpersoonlijk op zijn bek”. Naar aanleiding van die uitspraak deden 44 mensen aangifte tegen hem wegens opruiing.

Het hof volgt de overwegingen van de officier van justitie, die de uitlating weliswaar bestempelde als opruiing en strafbaar, maar koos voor een ‘de-escalerende en preventieve’ afdoening van de zaak. Zo mag Akwasi in zijn proeftijd van een jaar geen strafbare feiten plegen en moest hij publiekelijk afstand nemen van zijn uitlatingen. De rapper noemde zijn uitspraak eerder in het tv-programma Jinek ‘superdom’. Hij zei dat hij zich had laten meeslepen in het moment.

Onbegrip en teleurstelling

De uitspraak van het hof stuit op onbegrip en teleurstelling bij de klagers, zegt hun advocaat Richard van der Weide. “Die vrezen dat het traditionele sinterklaasfeest niet langer op een feestelijke, ongedwongen en veilige manier kan worden gevierd.”

Ze denken volgens hem dat anti-Zwarte Piet-activisten in de beslissing van het hof een aanknopingspunt zullen zien om het sinterklaasfeest in de toekomst nog meer dan nu te verstoren. “Het signaal dat hiervan uitgaat baart cliënten zorgen, al heeft het hof nadrukkelijk overwogen dat het voorwaardelijk sepot zeker geen vrijbrief is voor een oproep tot geweld.”

Akwasi zelf is juist tevreden met de uitspraak. Op Instagram schrijft de rapper in hoofdletters ‘niet schuldig’ bij een kort videofragment waarin hij glimlachend het vredesteken maakt.

Lees ook:

Voel onze pijn: rappers Bizzey en Akwasi over hun protestlied

Racisme komt vaak niet voort uit kwade wil, maar uit onwetendheid, geloven rappers Bizzey en Akwasi. Daarom draait hun protestnummer om begrip en verbinding.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden