Assen

OM gaat niet vervolgen in zaak in speeltuin gedode man

Hulpverleners plaatsen een scherm in een speeltuin waar een man om het leven is kwam afgelopen zomer. Beeld ANP
Hulpverleners plaatsen een scherm in een speeltuin waar een man om het leven is kwam afgelopen zomer.Beeld ANP
ANP

Het Openbaar Ministerie zal de vijf mannen die werden verdacht van betrokkenheid bij de dood van een 32-jarige man uit Assen niet strafrechtelijk vervolgen. De man overleed op 24 augustus in een speeltuin in de wijk Peelo in Assen nadat hij enige tijd was vastgehouden door de verdachten. Het OM heeft de zaken geseponeerd na onderzoek van de politie en van het Nederlands Forensisch Instituut naar de doodsoorzaak van de man.

De verdachten kwamen in actie nadat de man zich ongepast had gedragen tegenover een 4-jarig meisje in de speeltuin. Het OM bevestigde maandag dat de overleden man zich schuldig had gemaakt aan een zedendelict in de speeltuin. Beeldmateriaal daarvan is gevonden op zijn telefoon. De dochter van een van de verdachten was daarvan het slachtoffer.

De vader wilde de man meteen tegenhouden waarna het tot een handgemeen kwam en de 32-jarige man op de grond viel. De vier andere mannen kwamen op het hulpgeroep af en hielden de man op de grond bij armen, benen en onderrug in bedwang. De vader deed hier niet aan mee. De vier probeerden hem rustig te houden, maar het was een sterke man die zich met kracht bleef verzetten, aldus het OM.

Toen de politie aankwam, zagen ze dat de man niet meer reageerde. Ondanks reanimatie overleed de man ter plekke. De doodsoorzaak is volgens het NFI een combinatie van de inbedwanghouding, afwijkingen in het hart en effecten van het gebruik van amfetamine en alcohol door de man.

Het OM vindt dat het handelen van de mannen een gerechtvaardigd burgeroptreden is na een ontdekking op heterdaad van een strafbaar feit. Burgers mogen daarbij afhankelijk van de situatie gepast geweld gebruiken om iemand aan de politie over te dragen.

Volgens het OM is er geen sprake van opzet dan wel schuld aan het overlijden van de man. Tegelijkertijd had de aanhouding onbedoeld een ernstige afloop; er is een persoon overleden, wat veel verdriet bij zijn familie en vrienden teweegbrengt, aldus het OM.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden