Rechtszaak
OM eist vier jaar tegen klusjesman in zaak Ruinerwold
Het Openbaar Ministerie (OM) eist een celstraf van vier jaar tegen de 61-jarige Josef B., voor de mishandeling en vrijheidsberoving van de kinderen van het gezin dat voor de buitenwereld verborgen werd gehouden in een afgelegen boerderij in Ruinerwold. De aanklager vindt dat de man per direct terug moet naar de gevangenis.
De 61-jarige Oostenrijker staat terecht omdat hij volgens het Openbaar Ministerie actief heeft bijgedragen aan het verborgen houden van een gezin in een afgelegen boerderij in Ruinerwold. Het gezin werd in oktober 2019 ontdekt nadat één van de kinderen hulp haalde in het dorp. De agenten troffen nog een vijf jongvolwassenen aan in een niet afgesloten verborgen ruimte.
Gewraakt
Eerder op maandag werd bekend dat Advocaat Yehudi Moszkowicz, Josef B. bijstaat, de rechtbank in Assen heeft gewraakt. Hij vindt dat één van de rechters vooringenomen is geweest in de vraagstelling aan zijn cliënt.
Een van de rechters stelde B. een vraag over de ontneming van de vrijheid van de kinderen. Volgens B. konden de kinderen gaan en staan waar ze wilden. De rechter vroeg zich af in hoeverre dit rijmde met het feit dat de zes aangetroffen kinderen niet waren ingeschreven in de burgerlijke stand. Hieruit zou volgens Moszkowicz blijken dat de rechter een mening had gevormd en niet objectief was.
Het wrakingsverzoek houdt in dat is verzocht om de rechters te vervangen. Een wrakingskamer, die nu nog geformeerd moet worden, buigt zich over dergelijke verzoeken.
Ontdekking boerderij
Het gezin werd ontdekt nadat een van de kinderen in het dorp alarm had geslagen. Hij bracht de agenten naar de boerderij, die op naam stond van B. Daar verbleven zijn vijf, inmiddels ook meerderjarige, broers en zussen in een niet afgesloten ruimte. Hun vader ligt op bed, halfzijdig verlamd door een hersenbloeding. De zes kinderen stonden niet ingeschreven bij de burgerlijke stand, bezochten nooit een school of een medische instelling. De boerderij werd vanaf 2009 door B. gehuurd en opgeknapt. Ook een loods in Meppel stond op zijn naam.
Moonsekte
B. kende de vader van het gezin, Gerrit Jan van D., al tientallen jaren via de beruchte Moonsekte. Het gezin, dat uit negen kinderen bestaat, woonde sinds eind jaren 80 in Hasselt, Zwartsluis, Staphorst en Meppel. De drie oudste kinderen verlieten het gezin toen het de afgelegen boerderij in Ruinerwold betrok.
Na zijn vertrek bij de Moonsekte wilde Van D. het ‘levenswerk van Jezus afmaken’ en ontwikkelde hij een eigen geloof dat hij predikte. Van D. noemde zichzelf "prime father" en B. was zijn discipel. De kinderen verklaarden dat B. nooit zelf meedeed aan de mishandelingen. B. was er wel bij en voerde de opdrachten uit die hij door Van D. kreeg opgelegd. Volgens de kinderen werd B. zelf door hun vader mishandeld.
Alleen B. staat terecht. Gerrit Jan van D. kreeg in 2016 een hersenbloeding waardoor zijn hersenen zijn aangetast. De rechtbank in Assen bepaalde vorig jaar in maart dat de man een strafzaak niet zou begrijpen en stopte de rechtszaak tegen Van D.
Lees ook:
Hoe kansrijk is een civiele procedure tegen zieke Ruinerwold-vader?
Door een civiele procedure te starten tegen vader en hoofdverdachte Gerrit Jan van D. in de Ruinerwold-zaak hopen de vier oudste kinderen alsnog op gerechtigheid. Hoe kansrijk is dat?