Caloh Wagoh-zaak

OM eist levenslang tegen vijf hoofdverdachten proces Eris

Beveiliging bij de rechtbank op Schiphol voorafgaand aan de voortzetting van het requisitoir in het omvangrijke liquidatieproces rond leden van motorclub Caloh Wagoh, het zogeheten onderzoek Eris.  Beeld ANP
Beveiliging bij de rechtbank op Schiphol voorafgaand aan de voortzetting van het requisitoir in het omvangrijke liquidatieproces rond leden van motorclub Caloh Wagoh, het zogeheten onderzoek Eris.Beeld ANP

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag tegen de vijf hoofdverdachten in het liquidatieproces rond motorclub Caloh Wagoh een levenslange gevangenisstraf geëist.

Redactie Trouw

Onder hen Delano R., de absolute leider van de bende die moord op bestelling leverde, aldus het OM, de ‘spil in het liquidatienetwerk, de oprichter en leider van moordcommando’s’. Het OM acht onder meer bewezen dat R. vijf moordopdrachten heeft gegeven. Ook medeverdachten Feno D., Jermaine B., Willem B. en Greg R. hoorden levenslang tegen zich eisen. Het OM is nog bezig met het formuleren van de eisen tegen de overige verdachten.

‘Manier van dood op bestelling ongekend voor Nederland’

“Handel in de dood van mensenlevens als verdienmodel. Woorden schieten hiervoor tekort”, zo sprak de officier van justitie bij de onderbouwing van de strafeisen. Delano 'Keylow' R., oprichter van de motorclub, is in de optiek van justitie het onbetwistbare middelpunt van de megazaak. Hij nam volgens het OM de moordopdrachten aan zette deze uit.

In de ogen van het OM leidde R. (51) "een criminele organisatie die ongekend is in Nederland wat betreft de manier waarop de dood op bestelling plaatsvond". In minder dan acht maanden tijd werden vijf mensen door een "moordeskader" gedood en werden voorbereidingen getroffen om nog een tiental anderen te vermoorden. "In opdracht", aldus het OM. "Voor geld. Met een simpel chatberichtje op een PGP-telefoon werd beslist over leven en dood.”

Het OM zei ‘een tendens’ te constateren van steeds gewelddadiger optreden in het criminele milieu. De roep uit de samenleving om vergelding wordt steeds luider, aldus justitie. De misdaden van bendes als die van R. zijn ‘maatschappelijk volstrekt onaanvaardbaar’.

Bij het motiveren van de strafeisen woog het OM mee dat de verdachten, op kroongetuige Tony de G. na, ‘geen verantwoordelijkheid hebben genomen of berouw hebben getoond’. Delano R. heeft alle beschuldigingen stelselmatig ontkend. Volgens justitie was hij een dodenlijst voor Ridouan Taghi aan het afwerken. Taghi is hoofdverdachte in het andere megaproces, Marengo genaamd, dat draait om weer een andere reeks liquidaties. "Elke vijand van u is er een van mij", zou R. in een versleuteld chatbericht aan Taghi hebben geschreven.
In Eris staan in totaal negentien verdachten terecht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden