Jeugddetentie

OM eist jaar jeugddetentie voor bedreigen schrijver Lale Gül

De 23-jarige schrijfster Lale Gül. Beeld
De 23-jarige schrijfster Lale Gül.

‘Stomme grappen’, zo noemde Oguz Ö. de dreigementen die hij uitte, onder meer aan schrijfster Lale Gül. Voor zijn rondgestuurde teksten hoorde hij woensdag twaalf maanden jeugddetentie tegen hem eisen.

Op de vraag van de rechter of hij het boek gelezen had, antwoordde hij ontkennend. Toch vond Oguz Ö. Ik ga leven beledigend. De negentienjarige jongeman, die door justitie wordt verdacht van allerhande bedreigingen, zei woensdag in de Amsterdamse rechtbank dat hij woedend was geweest op schrijfster Lale Gül. “Ik kreeg het idee dat het boek over de islam ging.”

Ö. bekende Gül via verschillende Instagramaccounts meermaals bedreigd te hebben. Zo plaatste hij een screenshot van de voorflap van haar boek online, waaronder hij schreef ‘Grote plannen met Lale Gül. We zijn overal in Amsterdam actief.’ Voor die teksten, én voor de bedreigingen met een terroristisch misdrijf die hij online verstuurde (gericht tegen burgers in het algemeen, zoals ‘Ik ga Nederlanders onthoofden’), eiste justitie woensdag twaalf maanden jeugddetentie tegen Ö..

Verbod op sociale media

Vijf maanden daarvan zijn voorwaardelijk. En aan dat voorwaardelijke deel zijn tal van voorwaarden verbonden. Zo wil het Openbaar Ministerie Ö. een verbod op sociale media opleggen. Ook eiste justitie een zogenoemde ‘gedragsbeïnvloedende maatregel’. Dat betekent dat de tiener na zijn straf twaalf maanden onder intensief toezicht blijft staan. Want Ö. mag in jaren misschien meerderjarig zijn, stelde het OM, volgens deskundigen is hij dat geestelijk niet – vandaar ook de toepassing van het jeugdstrafrecht.

De verdachte zei meermaals spijt te hebben van zijn acties. De teksten die hij schreef doen misschien anders vermoeden, gaf hij toe, maar hij ontkende de beschuldigingen van justitie te radicaliseren. Zo vindt Ö. de onthoofdingsfilmpjes van IS die hij zelf rondstuurde ‘wel eng’.

Waarom hij juist Gül akelige teksten zond weet de tiener eigenlijk niet, noch wilde hij de schrijfster naar eigen zeggen daadwerkelijk iets aandoen. “Ik was gewoon dom bezig.” Ook de dreigementen aan de samenleving deed hij af als ‘stomme grappen’.

Maar Lale Gül kon niet lachen om Ö.’s berichten. De 23-jarige schrijfster van Ik ga leven, een roman over een meisje dat zich losmaakt van de streng-islamitische gemeenschap waarin ze opgroeide, zei woensdag in haar slachtofferverklaring dat ze na het verschijnen van haar bundel tientallen dreigementen ontving. Daarop had ze zich ook voorbereid. Toch hakten juist de teksten van Ö. erin.

“Ik voelde dit keer echte angst”, zei Gül, die de zitting aanvankelijk via een videoverbinding volgde maar afhaakte uit frustratie over de houding van Ö. “Het greep me naar de keel en zorgde ervoor dat ik niet meer de deur uit durfde.” Genieten van haar succes kon ze niet meer. “Ik was alleen nog maar bezig met mijn veiligheid.”

Uitspraak 13 oktober.

Lees ook:

Lale Gül groeide op in een streng-islamitisch gezin. ‘Nee, blijf, anders word je helemaal een hoer’

Lale Gül schreef de roman Ik ga leven, over opgroeien in een streng-islamitisch gezin. Sindsdien is het ruzie bij haar thuis. ‘Ik kan m’n koffers wel pakken, maar dan heb ik geen verandering teweeggebracht.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden