Terreur in Syrië

OM eist 23 jaar celstraf voor ‘Balie-Syriër’ Aziz A.

Vrouwe Justitia op het gerechtsgebouw in Rotterdam.  Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Vrouwe Justitia op het gerechtsgebouw in Rotterdam.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Als het aan justitie ligt, krijgt ‘Balie-Syriër’ Aziz A. 23 jaar celstraf, en Fatah A. hoorde tien jaar tegen zich eisen. De twee broers zouden in Syrië leidinggevende rollen hebben vervuld binnen terreurorganisatie Jabhat al-Nusra.

Isabel Baneke

Justitie kan geen chocola maken van Aziz A. Al deed het Openbaar Ministerie jarenlang onderzoek naar de dertiger, de officier van justitie gaf dinsdag toe verbaasd te zijn over het gedrag van de Syriër. In 2017 werd A. door Syrische vredesactivisten als jihadist herkend in het Amsterdamse debatcentrum De Balie. Maar hoe kan hij een diepgelovige en radicale moslim zijn, terwijl hij tegelijkertijd in hippe outfits festivals zou hebben afgestruind in Nederland? Vreemde tegenstellingen, vindt justitie.

Desondanks staat een ding als een paal boven water voor het OM. “A. heeft een niet te onderschatten rol gespeeld in het drama dat zich afspeelt in Syrië”, zo zei de officier vlak voor het uitspreken van de strafeis in de extra beveiligde rechtbank bij Schiphol. “Hij was lid van een terroristische organisatie en speelde een rol in verschillende aanslagen in Syrië.”

Bloedige aanslagen

Justitie wil dat Aziz een gevangenisstraf krijgt opgelegd van 23 jaar. Hij wordt ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij bloedige aanslagen in Syrië en zou een leidinggevende positie hebben bekleed bij Jabhat al-Nusra. Ook Aziz’ negen jaar oudere broer Fatah wordt door het OM beticht van deelname aan die terreurorganisatie. Tegen hem werd dinsdag tien jaar celstraf geëist. Fatah, die medeverantwoordelijk zou zijn voor het gevangennemen, folteren en vermoorden van anderen, zou binnen Jabhat al-Nusra hebben ‘geprofiteerd’ van de hoge functie van Aziz.

Beide broers ontkennen de verdenkingen stellig. Ze kregen in 2014 asiel in Nederland, nadat zij op de vlucht waren geslagen voor de oorlog in Syrië. Waarmee zij zich precies bezighielden in hun thuisland, is na al die jaren moeilijk te achterhalen voor justitie. Onderzoek doen op Syrisch grondgebied zou onmogelijk zijn, en getuigen buiten Syrië bleken schaars en angstig te zijn voor represailles.

Het bewijs bestaat daarom met name uit afgeluisterde gesprekken. Al blijft onduidelijk of Aziz A. daadwerkelijk anderhalf jaar als informant heeft gewerkt voor de AIVD, zoals Nieuwsuur in 2019 berichtte, wel bleek tijdens de zittingen dat de inlichtingendienst hem in de gaten hield: in het huis van Aziz zijn geluidsopnames gemaakt. Ook Fatah is afgetapt.

Relatie met journalist

In de gesprekken die de broers voerden ging het over wapens, geluidsdempers en kopstukken van terreurgroepen. Maar voldoende bewijs voor de grootste beschuldigingen tegen Aziz kreeg het OM niet bijeen. Justitie vroeg de rechter om hem vrij te spreken voor betrokkenheid bij de moord op zeventien militairen. Ook zijn vermeende rol bij een aanval op een Syrische bus met 25 burgers kan het OM niet hardmaken.

De zaak tegen Aziz en Fatah, die al bijna drie jaar duurt, kreeg extra aandacht toen bleek dat Aziz een relatie heeft gehad met de Nederlandse journalist en correspondent Ans Boersma. Zij is als gevolg van alle commotie Turkije uitgezet en werd vorige maand schuldig bevonden aan het opzettelijk vals invullen van een visumverzoek voor haar toenmalige geliefde.

Donderdag komen de advocaten van de verdachten aan het woord.

Lees ook:

Ans Boersma: ‘Ik pak ze allemaal terug’

Van journalist werd ze van de ene op de andere dag verdachte in een terrorismezaak. Dat overkwam Ans Boersma, voormalig Turkije-correspondent van het Financieele Dagblad. Aan Trouw deed ze haar relaas.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden