Hoger beroep

OM eist 20 jaar cel tegen Jos B. in zaak Nicky Verstappen

Rechtbanktekening van Jos B.(M), die wordt verdacht van het verkrachten en doden van Nicky Verstappen, in het Hof in Den Bosch. Beeld ANP
Rechtbanktekening van Jos B.(M), die wordt verdacht van het verkrachten en doden van Nicky Verstappen, in het Hof in Den Bosch.Beeld ANP

Jos B. hoorde maandag twintig jaar cel tegen hem geëist worden. Net als de officieren van justitie kunnen de advocaten-generaal zich geen ander scenario voorstellen dan dat hij de elfjarige Nicky Verstappen in 1998 ontvoerde, misbruikte en om het leven bracht.

Isabel Baneke

Nog altijd kan het Openbaar Ministerie niet precies nagaan wat er op die augustusochtend in 1998 is gebeurd. Toch zijn de advocaten-generaal tot dezelfde conclusie gekomen als de officieren van justitie vorig jaar: Jos B. móet Nicky Verstappen wel misbruikt en gedood hebben. Zij verzochten het gerechtshof van Den Bosch gisteren om de introverte Limburger, die vorig jaar november een celstraf van 12,5 jaar kreeg opgelegd, twintig jaar naar de gevangenis te sturen.

Mond dichtgehouden

B. heeft het elfjarige jochie meegenomen toen hij zijn tent tijdens het jaarlijkse zomerkamp op de Limburgse Brunssummerheide verliet om te plassen, zo zei de advocaat-generaal. “Hij heeft hem meegenomen, misbruikt in het kerstbomenperceel en zijn mond dichtgehouden. Hij raakte in paniek toen hij ontdekte dat de jongen niet meer bewoog.”

Een jaar geleden viel de strafeis lager uit. In eerste aanleg eiste het OM vijftien jaar celstraf voor het ontvoeren, seksueel misbruiken en om het leven brengen van Nicky, en voor het bezitten van kinderporno. Ook werd tbs met dwangverpleging geëist.

Ook de advocaten-generaal stellen dat B. een pedofiele stoornis heeft. Maar anders dan de officieren van justitie denken zij niet dat die aandoening B.’s handelen heeft beïnvloed. Want pedofilie leidt niet automatisch tot pedoseksuele delicten, voerden de advocaten-generaal aan. B. zou volledig toerekeningsvatbaar zijn.

Uitleg B. ongeloofwaardig

De uitleg die B. hiertegenover stelt, noemde het OM ongeloofwaardig. De 59-jarige man deelde gisteren de verklaring waarnaar zijn advocaat vorig en dit jaar meermaals verwees. Die zogenoemde kluisverklaring zou hij vlak na zijn aanhouding in de zomer van 2018 op schrift hebben gezet en toont volgens B.’s advocaat dat B.’s uitleg van de gebeurtenissen consistent is en klopt. B. ontkent de aantijgingen.

Maar volgens de advocaten-generaal werpt de verklaring geen nieuw licht op de zaak. Tachtig procent van de twee pagina’s tellende brief van B. is zwart gemaakt, stelde het OM. De context is onduidelijk, anders dan de advocaten-generaal hoopten heeft B. geen antwoorden gegeven op de vele vragen die het OM nog heeft. “Jos B. heeft onze uitgestoken hand niet gepakt.

Zowel B. als het OM hebben hoger beroep ingesteld. Morgen komt de verdediging aan het woord.

Lees ook:

Spreken is zilver, zwijgen is goud. Geldt dat ook in de rechtszaal?

De mannen in Marengo, de vermeende schutter in de moord op Peter R. de Vries, Jos B. in de zaak Nicky Verstappen: veel verdachten houden hun kaken stijf op elkaar voor het hekje. Dat is hun goed recht. Maar levert het ook wat op?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden