Insulinemoord

OM eist 20 jaar cel en tbs tegen verdachte van ‘insulinemoorden’

Rechtbanktekeing van Rahiied A.. Beeld ANP

Volgens de officier van justitie wist Rahiied A. goed genoeg wat hij deed. Hij eist een lange celstraf en tbs met dwangverpleging.

Omdat de verdachte in het ‘insulineproces‘ een hele week bleef zwijgen, kwam de officier van justitie snel tot de strafeis: 20 jaar cel en tbs met dwangverpleging. Voor hen is hij schuldig voor het plegen van vier moorden en acht moordpogingen. 

In vier verschillende verzorgingstehuizen spoot hij bij ouderen bewust en onnodig insuline in. Volgens het OM liet hij zijn slachtoffers met ‘boze opzet’ lijden, en wist hij goed genoeg hoe kwalijk het toedienen van dosis insuline kan zijn. Hij wist dat mensen konden sterven, maar dat weerhield hem niet om het telkens opnieuw te doen. Omdat de meeste slachtoffers oud en dementerend waren konden ze daarom niet aangeven dat ze geïnjecteerd waren. Na twee jaar in voorarrest, verscheen Rahiied A. deze week voor de rechter. Een week waarin pijnlijk duidelijk werd hoe hij van de zomer in 2016 tot de herfst in 2017 zijn gruwelijke gang kon gaan. De gerechtspsychiater kwam donderdag al met een gitzwart rapport over de persoonlijke omstandigheden van de verdachte. Hij lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis, kampt met trauma’s en is zwakbegaafd. De deskundigen concludeerden daarom dat de moorden en moordpogingen hem in sterk verminderde mate toe te rekenen vallen. Hun advies: tbs met langdurig toezicht. Dat wil zeggen dat het na het uitzitten van de straf nog gekeken kan worden of hij wel klaar is voor de maatschappij.

Het OM gaat mee in dat advies voor terbeschikkingstelling, maar vraagt daarbovenop ook een lange celstraf. De officier zegt dat Rahiied A. gehandeld heeft vanuit een ‘doktersfantasie’ waarin hij vooral zichzelf wilde behagen. “Het ging hem helemaal niet om de mensen uit hun lijden te verlossen en hij heeft ook geen spijt van wat hij gedaan heeft. Hij wilde arts zijn”,  klonk het. De officier van justitie legt ook de nadruk op de enorme schade die hij heeft veroorzaakt. “De zaak raakt ons allemaal, want we worden allemaal ouder en hebben allemaal zorg nodig.” Maandag gaat de rechtszaak verder met het pleidooi van de advocaat.

Lees ook: 

Het leven van Rahiied A. is één grote tragedie

Verdachte van de insulinemoorden Rahiied A. had een helse jeugd. Deskundigen adviseren tbs met dwangverpleging.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden