Drugsvangst

OM eist 12 jaar cel tegen douanier voor invoer 1500 kilo cocaïne

De haven van Rotterdam, waar de politie tussen een lading mango’s ruim 1500 kilo cocaïne vond. Beeld Hollandse Hoogte / Michiel Wijnbergh Fotografie
De haven van Rotterdam, waar de politie tussen een lading mango’s ruim 1500 kilo cocaïne vond.Beeld Hollandse Hoogte / Michiel Wijnbergh Fotografie

Een container tjokvol mango’s werd door de douane gewantrouwd. Toch zou scanmedewerker Hassan O. de lading zonder extra check hebben doorgelaten. Verstopt tussen het fruit vond de politie naderhand kilo’s cocaïne.

Talloze kratten mango’s voeren zo’n anderhalf jaar geleden de Rotterdamse haven binnen. Ze kwamen uit Brazilië, een land met een slechte reputatie bij de douane. Omdat vertrouwen in de verzender en ontvanger ook ontbrak, werd de volgestouwde container geselecteerd voor controle. Maar nadien bleek dat de checks alleen op papier hebben plaatsgevonden. Zonder scan of gesnuffel van speurhonden was de container doorgelaten door een havenmedewerker.

Het Openbaar Ministerie wijst Hassan O. aan als de sjoemelaar. In de rechtbank van Rotterdam eiste het gisteren twaalf jaar cel tegen de 39-jarige douanier, die wordt verdacht van de invoer van drugs. Verstopt tussen de mango’s vond de politie namelijk 1516 kilo cocaïne, met een straatwaarde van dertig miljoen euro.

De officier van justitie vermoedt dat O. jarenlang samenwerkte met drugstransporteurs. Ook eind 2018 werd namelijk een container met fruit vrijgegeven zonder de vereiste checks, dit keer babybananen uit Ecuador. De lading, die door een douanier ingelogd als O. werd goedgekeurd nog vóórdat het schip was aangemeerd, werd niet onderschept. Maar nadat de politie meldingen over O. binnenkreeg, bleken er tussen de bananen vijftig lege dozen te zitten – kratten die de drugshonden deden blaffen.

Telefoon met versleutelde berichten gevonden in poef

Verstopt in een poef in de slaapkamer van de scanmedewerker vond de politie bovendien een telefoon met versleutelde berichten uit 2015 en 2016. Daarin werd onder meer gerept over ‘vervroegd met pensioen kunnen’, ‘containers op groen zetten’ en ‘scan’, woorden die het OM doen geloven dat de onderschepte container met mango’s het topje van de ijsberg is.

Als scanmedewerker en buitengewoon opsporingsambtenaar heeft O. bij zijn aanstelling beloftes gemaakt, sprak de officier van justitie in de Rotterdamse rechtszaal. “Hij is aangesteld om onze grenzen te beveiligen tegen kwalijke invloeden van buiten. Het is meer dan verwerpelijk dat hij die beveiliging juist heeft ondermijnd. Hij heeft zijn positie misbruikt en het aanzien van een van de grootste havens ter wereld geschaad.”

Het tegengaan van drugscriminaliteit in het Rotterdamse havengebied noemde de officier ‘vechten tegen de bierkaai’. Tijdens de zitting werd ook Gertie V. genoemd, de ex-douanier die vorig jaar werd veroordeeld voor corruptie. In mei kregen drie andere havenambtenaren gevangenisstraffen van vier tot veertien jaar opgelegd wegens witwassen en de invoer van grote hoeveelheden cocaïne.

Drugsvangst in de Rotterdamse haven. Beeld Hollandse Hoogte/ ANP
Drugsvangst in de Rotterdamse haven.Beeld Hollandse Hoogte/ ANP

Verdachte zegt niks met de zaak te maken te hebben

O., een kale man in spijkerbroek en gympen, beantwoordde de vragen van de rechter beleefd. Hij zegt niets met de drugs of containers te maken te hebben. Al sinds 2007 werkt hij bij de douane, nooit kwam hij in de problemen. Het kan zo zijn dat iemand die in de systemen was ingelogd met zijn naam stiekem containers heeft doorgesluisd, maar hij was het niet. Noch is die telefoon de zijne.

Misschien heeft iemand anders ingelogd met de gegevens van O., stelde zijn advocaat. Net als veel van zijn collega’s bewaarde de douanier zijn wachtwoorden namelijk in zijn agenda, die vaak open en bloot op tafel lag. Een andere mogelijkheid is dat een ander op onbewaakte momenten stiekem achter de computer van O. is gaan zitten, om de containers zo zonder controle vrij te geven onder zijn naam.

“Mijn cliënt zegt zelf: ‘Als ik kwaad in de zin had, had ik toch niet mijn eigen account gebruikt? Dat laat toch sporen na?’ Bovendien heeft hij geen schulden, geen opvallende uitgaven of vermogen.” Opzienbarend voor iemand die klusjes opknapt voor criminelen, volgens de raadsman.

“De schijn kan zo maar hebben bedrogen in deze zaak”, sloot hij af. “Vanaf het eerste moment heeft de verdachte ontkend. Thuis kan hij niet uitleggen waarom hij al anderhalf jaar in voorarrest zit. Zijn vrouw, die nu voor de tweede keer corona heeft, is alleen met twee kleintjes thuis. Hoe hij zich voelt kunnen we ons allemaal wel voorstellen.”

De rechter doet over twee weken uitspraak.

Lees ook:

Weer grote drugsvangst in Rotterdamse haven

Opnieuw heeft de douane in de Rotterdamse haven een grote partij cocaïne in beslag genomen. De 500 kilo drugs zaten verstopt in een zeecontainer afkomstig uit Brazilië.

Drugsonderzoeker: ‘Scooterboys denken dat ze straffeloos hun gang kunnen gaan’

Onderzoeker Teun Voeten maakt zich zorgen over de straffeloosheid van drugsdealers. ‘Het is dweilen met de kraan open, maar niet dweilen is geen optie. En dat is wat ze nu in Amsterdam doen.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden