Nederland op slotEmiel Hakkenes

Om de stemming erin te houden, nam deze boswachter een Netflix-abonnement

Boswachter-boa Robbert Ouwerkerk. Beeld Emiel Hakkenes
Boswachter-boa Robbert Ouwerkerk.Beeld Emiel Hakkenes

Het land is gesloten. Hoe brengen Nederlanders de lockdown door? Boswachter Robbert Ouwerkerk ziet wandelaars buiten de paden gaan.

De zondagsdienst van Robbert Ouwerkerk begon om negen uur. Niet in de kerk maar in nationaal park De Meinweg, ten oosten van Roermond. In de ochtend deed hij zijn eerste ronde. “Alles was redelijk in orde.” Hij zag verse motorcrosssporen, en twee reeën die achter elkaar aan renden, op de vlucht voor iets – waarschijnlijk een mens.

In het kantoortje van Staatsbosbeheer maakt Ouwerkerk (50, grijs sluik haar, rond brilletje) zich op voor de middagronde. Hij zegt: “Ik ben vooral gastheer.” De gastheer is wel uitgerust met portofoon, handboeien, wapenstok, pepperspray en steekwerend vest. “Dat dwingt respect af”, zegt Ouwerkerk, die behalve boswachter ook boa is.

We stappen in zijn terreinwagen, rijden lang een parkeerplaats vol auto’s uit Nederland en Duitsland. Sommige natuurgebieden, weet Ouwerkerk, werden de afgelopen lockdownweekenden gesloten, vanwege te grote aantallen bezoekers. Dat was in Midden-Limburg nog niet nodig. “Maar het is doordeweeks nu even druk als vroeger in het weekend.”

Robbert Ouwerkerk, boswachter-boa, stuurt een ruiter het ruiterpad op. Beeld Emiel Hakkenes
Robbert Ouwerkerk, boswachter-boa, stuurt een ruiter het ruiterpad op.Beeld Emiel Hakkenes

We draaien een zandpad op. Een gezin met kinderwagen gaat aan de kant, verbaasd dat hier een auto rijdt. Ouwerkerk groet allervriendelijkst.

We komen bij de uitkijktoren. Die was een tijd afgesloten, omdat het op de trap moeilijk is anderhalve meter afstand te houden. Inmiddels is de toren weer open voor bezoekers, want de afstandsregels vallen binnen hun eigen verantwoordelijkheid. “Zolang ze maar geen feest vieren.”

Hij was als jongen al veel in de natuur, vertelt Ouwerkerk. “Wilgen knotten, vogels kijken, dat deed ik. De meester op school voorspelde me dat ik boswachter zou worden.”

Heideplanten schrapen langs de bodem van de auto als we vanaf een heuvel het pad naar beneden nemen. Daar loopt een mevrouw, dwars door het heideveld. “Hoe komt zij dáár nou terecht?” Ouwerkerk zet de auto aan de kant en stapt rustig op de dame af. Ze bevindt zich op een veepaadje, uitgesleten door grote grazers. Mag dat niet? “Tut mir Leid”, zegt ze.

Boswachter-boa Ouwerkerk spreekt een wandelaar aan. ‘Hoe komt zij dáár nou terecht?’ Beeld Emiel Hakkenes
Boswachter-boa Ouwerkerk spreekt een wandelaar aan. ‘Hoe komt zij dáár nou terecht?’Beeld Emiel Hakkenes

De boswachter-boa mag mensen om hun legitimatiebewijs vragen. Maar om dat aan te pakken moet hij tegenwoordig eerst handschoentjes aantrekken – dat is coronaprotocol.

Thuis, zegt Ouwerkerk, merkt hij ook genoeg van het virus. Zijn vijftigste verjaardag heeft hij niet groots gevierd, en met het gezin is hij in quarantaine geweest. Ze namen een Netflix-abonnement om de stemming erin te houden. Corona, peinst de boswachter, is óók natuur. “Het is een wedloop tussen organismen, zoals een schimmel een boom aantast en de boom zich daartegen probeert te wapenen.”

We gaan rechts, links, de verharde weg op. Die is alleen toegankelijk met een ontheffing, net als de parkeerplaats daar. Toch staan er vier Duitse auto’s. Die krijgen een bekeuring. “Die honderd euro is wel een domper op je wandeling.”

Ouwerkerk deelt een boete uit. Beeld Emiel Hakkenes
Ouwerkerk deelt een boete uit.Beeld Emiel Hakkenes

Op de terugweg naar het kantoortje zien we bezoekers hun auto’s weer opzoeken. “De natuur biedt je een fijne tijd”, zegt Ouwerkerk. “Maar houd je wel aan de regels alsjeblieft.”

Verslaggever Emiel Hakkenes reist door Nederland en peilt de stemming.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden