Listeriabesmetting

Offerman roept nu alle vleeswaren uit voorzorg terug

De fabriek van Offerman in Aalsmeer.  Beeld ANP
De fabriek van Offerman in Aalsmeer.Beeld ANP

Offerman roept nu alle vleeswaren die zijn gesneden en verpakt in Aalsmeer uit voorzorg terug om mogelijke aanwezigheid van listeria. Eerder vandaag werd bekend dat drie mensen zijn overleden door een listeriabesmetting in vleeswaren van producent Offerman. Ook heeft een vrouw er een miskraam door gekregen.

Redactie

Twintig mensen raakten de afgelopen twee jaar besmet met de bacterie via de vleeswaren.

Het RIVM en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) spoorden de bron van de besmetting samen op. Het RIVM zag een bepaald type listeria voorkomen bij meerdere patiënten. Het RIVM nam daarop contact op met de NVWA om dit te vergelijken met DNA-gegevens uit hun voedsel- en bedrijfsbemonstering. Dit kwam bij één monster overeen, waarna de NVWA vervolgonderzoek deed. “Op dit moment is zo goed als zeker dat de bron hiermee gevonden is”, aldus het RIVM tegenover persbureau ANP.

De toegepaste techniek kan pas sinds kort worden ingezet, stelt het instituut. “Zonder deze techniek was het niet mogelijk geweest om deze bron met de patiënten in verband te brengen.” Eerder op de dag riep Offerman al vleeswaren terug geleverd aan Aldi, Bidfood, Jumbo, Sligro en Versunie.

Offerman al langer onder de loep

Offerman heeft al langer de aandacht van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Tegenover de NOS zegt de NVWA dat het al langer de indruk had dat ‘zaken daar niet goed op orde waren’. De voedselwaakhond wilde dat Offerman extra hygiënemaatregelen nam, maar deze hebben onvoldoende resultaat gehad, stelt de NVWA. Het OM bekijkt of de vleeswarenfabrikant mogelijk strafbare feiten heeft gepleegd.

Fabriek per direct gesloten

De aandacht van de vleeswarenmaker ligt volledig op het terughalen van de besmette producten, laat een woordvoerster van Offerman weten. Ook spant het bedrijf uit Almelo zich in om “nieuwe productiestromen te creëren om de markt weer zo snel mogelijk te voorzien van vleeswaren”. Volgens een woordvoerster wordt er nu gekeken of de weggevallen productie elders opgevangen kan worden.

Offerman sloot zijn fabriek in Aalsmeer op donderdag ‘per direct’ na de aanwijzing van een bacteriebesmetting. Het snijden en verpakken van vleeswaren in die fabriek mag pas worden hervat als alle productielocaties grondig zijn schoongemaakt en heringericht én zijn goedgekeurd door de NVWA, zo heeft die instantie het bedrijf laten weten.

De vleeswarenproducent wil momenteel niet ingaan op de te verwachten financiële schade. Het Belgische moederbedrijf Ter Beke kan eveneens geen inschatting geven van de financiële impact.

Ook Duitsland kreeg deze week te maken met een voedselschandaal rond de listeriabacterie. Daar overleden twee mensen in de deelstaat Hessen na het consumeren van besmette vleeswaren. De Duitse autoriteiten sloten tijdelijk het bedrijf dat de vleeswaren had geleverd, Wilke in de gemeente Twistetal.

Behalve twee doden, werden tientallen mensen ziek na het eten van besmette salami en een smeersel voor op brood. De twee dodelijke slachtoffers waren ouderen. Alle producten van het bedrijf werden teruggeroepen, met uitzondering van geleverde conserven. Het bedrijf levert aan restaurants, grote keukens en supermarkten.

De oorzaak van de besmetting is nog niet duidelijk. Het bedrijf werd volgens Duitse media al sinds maart door de voedselautoriteiten in de gaten gehouden nadat herhaaldelijk verontreinigingen in de producten waren aangetroffen.

Koelskastbacterie

Listeria staat bekend als de koelkastbesmetting en kan een voedselinfectie veroorzaken. Toch is de kans dat iemand ziek wordt van de bacterie klein; jaarlijks gaat het om ongeveer 70 tot 100 mensen. Volgens het Voedingscentrum kan besmetting bij gezonde mensen weinig kwaad. De verschijnselen zijn te vergelijken met die van een milde griep. Anders is dat voor zwangere vrouwen, pasgeboren baby’s, ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem. Bij hen kan listeria leiden tot bloedvergiftiging, hersenvliesontsteking en andere ernstige infecties in het lichaam.

Listeria verdwijnt als een product door en door wordt verhit. Maar de bacterie is gevonden in vleeswaren die niet de pan in gaan, zoals bacon, worst, gerookte kipfilet en ham.

Lees ook:

Onderzoeksraad: De controle op voedselveiligheid schiet tekort

De manier waarop de veiligheid van voedsel gecontroleerd wordt in Nederland schiet tekort. Er is geen gestructureerde aanpak om opkomende risico’s te ontdekken en te beoordelen.

Vijf doden in VS na eten van karamelappels

In de Verenigde Staten kwamen in 2016 vijf mensen om het leven na het eten van karamelappels. De voorverpakte appels zouden zijn besmet met listeria.

Zalmrokerij moet zalm minder lang houdbaar maken na besmetting listeria

Visrokerij H. van Wijnen moest, ook in 2016, van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit de uiterste houdbaarheidsdatum van zalmproducten naar voren schuiven. Dat gebeurde na een aantal besmettingen met ‘darmbacterie’ listeria. Een kortere houdbaarheid kan voorkomen dat er zo veel listeria op zalm komt, dat het gevaarlijk wordt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden