ReportageOriëntatiedag Defensie

Oef, zo'n machinegeweer blijkt toch zwaarder dan gedacht

Jongeren krijgen uitleg over een mogelijke carrière bij defensie. Beeld Ton Toemen
Jongeren krijgen uitleg over een mogelijke carrière bij defensie.Beeld Ton Toemen

De oorlog in Oekraïne leidt niet meteen tot extra belangstelling tijdens de oriëntatiedag van de Koninklijke Landmacht in Oirschot. ‘Degenen die nu ineens willen vechten, zijn vaak niet degenen die we zoeken.’

Orkun Akinci

Nee, het is Giovanni Cantini niet om de oorlog in Oekraïne te doen. Als hij zo graag tegen de Russen had willen vechten, was hij wel in het Oekraïense vrijwilligersleger gegaan, zegt de 21-jarige schoenenverkoper uit Woerden beslist. De pantserinfanterie trekt hem om andere redenen. “De broederschap, het 24 uur per dag voor elkaar klaarstaan, op je maten kunnen rekenen. Dat mis ik in de huidige samenleving.”

Ze zijn er wel, de mensen die bij Defensie aankloppen vanwege de Russische inval. Maar de meesten worden al afgewimpeld voordat ze naar een oriëntatiedag komen, zegt woordvoerder Gian Santegoeds. “Vooral de eerste weken was er een piek, maar het zijn vaak niet de mensen die we zoeken. Ik begrijp dat onze minister Kajsa Ollongren zegt blij te zijn met alle belangstelling, maar je moet dat wel in perspectief zien. Een vijftigplusser die daar nog wil gaan vechten, moet niet bij Defensie zijn. Zulke mensen vertellen we dat het misschien sowieso wijzer is om dat niet te willen.”

Defensie heeft ICT’ers nodig, en technici

Het is ook niet dat het leger opeens een heel blik infanteristen moet opentrekken. Technici en ICT’ers zijn veel harder nodig dan gevechtseenheden. Dat komt ook door de concurrentie op de arbeidsmarkt. “De functies die krap zijn bezet, zijn in alle sectoren van de samenleving nodig”, legt recruiter Mike van Ommen uit. “Infanteristen lopen er bij PostNL of ASML niet rond. Daar hebben we dan ook niet het grootste tekort aan.”

Toch hebben veel aanwezigen juist daar interesse voor. Nadat de 16-jarige haviste Sacha Janssen zich uitgebreid heeft laten informeren, is het tijd om een machinegeweer vast te houden. De Minimi van Belgische makelij is relatief licht, maar toch een stuk zwaarder dan de examenleerlinge had gedacht.

Zo'n machinegeweer is toch wat zwaarder dan gedacht.  Beeld Ton Toemen
Zo'n machinegeweer is toch wat zwaarder dan gedacht.Beeld Ton Toemen

De kans dat ze binnen twee jaar bij Defensie solliciteert, acht Janssen ‘vrijwel honderd procent’. Nog even de middelbare school afronden, een beetje reizen en dan kan het echte werk wat haar betreft beginnen. De frontlinie boezemt haar geen angst in. “Het lijkt me gaaf om met een groep op missie te gaan, volken te kunnen beschermen en mijn land te dienen. Als ik alleen al de uitrusting van de militairen hier zie – die is toch mooi? Het zou me trots maken als ik die zelf mag aantrekken.”

De opkomst valt tegen, misschien ook door het weer

Het valt op dat de oriëntatiedag veel meiden trekt, Janssen is verre van de enige. In totaal valt de opkomst echter tegen. Trokken eerdere dagen al snel honderd man, nu heeft zich de helft van dat aantal ingeschreven. Daarvan komt weer een derde niet opdagen, wellicht door het slechte weer. Het zijn degenen die je misschien sowieso niet bij Defensie wilt hebben, denkt Santegoeds dan maar. “Je moet wel uit het goede hout zijn gesneden om bij ons te komen werken.”

Cantini heeft de afgelopen maanden al gebruikt om fitter te worden, zodat hij straks de fysieke testen doorstaat. Aan het einde van dit jaar gaat hij solliciteren, zo is het plan. Een carrièrepad heeft hij ook al in zijn hoofd: via de pantserinfanterie door naar de commando’s. “Nu ik hier rondloop, wordt dat gevoel alleen maar sterker.” Overigens heeft de oorlog in Oekraïne, hoe wrang ook, één goede ontwikkeling in gang gezet, vindt Cantini. “Zonder die inval had ik hier ook gestaan. Maar ik ben blij dat iedereen nu inziet dat we zeker meer in Defensie moeten investeren. Want al die bezuinigingen heb ik nooit zo goed begrepen.”

Lees ook:

Deze Nederlanders willen zich aansluiten bij het Oekraïense leger. ‘Liever vechten in Kiev dan straks in Amsterdam’

Ook vanuit Nederland lijkt er animo om te vechten in Oekraïne. ‘Ik voel mij verplicht om iets te doen tegen de Russen, en dan liever in Kiev dan straks in Amsterdam.’

Vrijheid is niet gratis: Wat is er over van ons leger?

De oorlog in Oekraïne heeft defensie ook in Nederland weer bovenaan de politieke agenda gezet. Maar wat is er na jaren bezuinigen over van ons leger?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden