‘Nu kan ik een toekomst opbouwen, niemand houdt me tegen’

Sofi, Hamlet en Hasmik.  Beeld Bram Petraeus
Sofi, Hamlet en Hasmik.Beeld Bram Petraeus

Het politieke nieuws van afgelopen dagen is natuurlijk vooral van belang voor de betrokkenen, de kinderen die alsnog in Nederland mogen blijven. Ze vertellen hoe ze deze week ervaren.

Dirk Waterval en Petra Vissers

Sofi (17)

Tien jaar in Nederland

Sofi (17) rende dinsdagavond even na tien uur de gang op in het Amersfoortse asielzoekerscentrum, naar haar vriendin die ook televisie zat te kijken. “We hebben vijf minuten geknuffeld”, zegt Sofi.

De hele middag had zij de nieuwssites afgestruind. Toen de rest van haar familie – afkomstig uit Armenië – thuiskwam, zaten ze met zijn vijven te kijken. Broer en zus Hamlet en Hasmik (beiden 13) mochten opblijven. “Ik was van tevoren heel zenuwachtig, bang zelfs”, zegt Sofi. “Slapen ging nog net de dag ervoor, maar ik moest mezelf rustig houden en positief blijven denken. Je wist dat er dinsdag een uitkomst zou komen en dat de VVD maandag nog niets wilde toegeven.”

Haar moeder durft weer naar de toekomst te kijken. Sofi zegt dat zelf al haar hele leven te doen: “Altijd heb ik in mijn hoofd gehad dat ik naar de havo wil en daarna het hbo. Altijd was er dat stemmetje: wat als toch die verblijfs­vergunning niet komt?” Dirk Waterval

Trouw sprak Sofi en haar familie vorige week. Toen was er bijna geen hoop meer dat ze nog in Nederland zouden mogen blijven.

Areknaz (16)

Elf jaar in Nederland, woont in Katwijk

Areknaz met haar zusje.  Beeld Phil Nijhuis
Areknaz met haar zusje.Beeld Phil Nijhuis

De zestienjarige Areknaz zat dinsdagavond met vriendinnen voor de televisie in het asielzoekerscentrum in Katwijk. “Vol spanning hebben we het nieuws gekeken”, vertelt ze. “En toen hoorden we het. Het was tien uur. Dat vergeet ik niet meer. Dat was echt een moment vol blijdschap.” Er is gehuild, en het was feest. “Meerdere vriendinnen mogen blijven. We vergaten onze zorgen, we hebben met zijn allen aan tafel gezeten en een feestje gevierd.”

Areknaz heeft een oudere broer van zeventien en een jonger zusjes van zeven. “Zij snapt ook heel goed wat er gebeurt, wat dit betekent.” Ze volgt de opleiding sociaal maatschappelijk dienstverlening. “Nu kan ik die afmaken, ik kan mijn diploma halen en misschien een baan vinden die past bij mijn opleiding.” Vandaag werd ze wakker met een heel nieuw gevoel. “Ik heb zo goed geslapen. Het voelde alsof ik zekerheid kreeg. Ik was zeker van mijn zaak, ik kan hier een toekomst opbouwen. Niemand houdt me tegen.”

Onduidelijkheid voor familie Grigoryan

Het is niet duidelijk wat het ruimere kinderpardon betekent voor gezinnen die recent zijn teruggekeerd naar hun land van herkomst. Het Armeense gezin Grigoryan dat vorige week gedwongen werd uitgezet, wil terug naar Nederland. “Zij zijn een van de families die in aanmerking waren gekomen voor het ruimere kinderpardon, als zij hier nog zouden zijn”, zegt hun advocaat Mary Grigorjan. “Ze voldoen aan alle voorwaarden behalve aan de strenge toets die nu is afgeschaft.”

Of de advocate iets kan betekenen voor het gezin Grigoryan, met kinderen van 8, 5 en 3 jaar is niet duidelijk. “Ik weet nog niet voor welke kinderen het pardon nu geldt. Worden ook zaken bekeken van kinderen die nu in het buitenland zijn, wordt er een uitzondering gemaakt voor dit gezin? Als ik iets kan doen, zal ik dat doen. Maar ik kan dat juridisch nog niet onderbouwen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden