ReportageKinderopvang
Nu de kinderopvang geen plek heeft, regelen deze ouders het zelf. ‘Mijn carrière wordt me ontnomen als er geen opvang voor kinderen is’
Nu er door capaciteitsgebrek is gesneden in de groepen, regelt het Brabantse Riethoven de buitenschoolse opvang zelf. ‘De kinderen vinden het fantastisch.’
Afspiegelingsbeginsel. Last in first out. Stefanie Klerks kent die termen wel van ontslagrondes in het bedrijfsleven. Maar dat haar zoontje van acht er bij de buitenschoolse opvang mee te maken zou krijgen, had ze niet kunnen denken. Toch stond het echt in de mail die ze twee maanden geleden opeens kreeg. De groepen in haar dorp Riethoven moesten op sommige dagen worden verkleind en dat zou gebeuren volgens het afspiegelingsbeginsel, met daarbinnen een selectie op basis van last in first out. In het geval van Klerks kwam het erop neer dat alleen haar jongste op de opvang kon blijven. Voor de oudste is sinds vorige week geen plek meer.
Klerks kijkt toe hoe in de moestuin bij de basisschool kinderen met aardbeienplantjes in de weer zijn. Het is kindermiddag in Riethoven, voor de derde keer sinds het einde van de meivakantie. Nadat kinderopvangorganisatie Nummereen liet weten twee dagen per week noodgedwongen de groepen te moeten verkleinen, kwam de gemeenschapszin in het Brabantse dorp bovendrijven. Riethoven ging het gewoon zelf regelen. Met het kleine verschil dat ze het kindermiddagen noemen. Initiatiefneemster Klerks: “We gebruiken nergens het woord ‘opvang’. Anders komt er veel meer bij kijken. De vrijwilligers zijn niet pedagogisch geschoold natuurlijk.”
Een oproep op Facebook
Een oproep op Facebook leverde tal van reacties op. Verder deed de tamtam zijn werk in het dorp. Het gemeenschapshuis stelt tot de zomervakantie gratis een ruimte beschikbaar, de dorpsraad helpt mee met de organisatie en het vrijwilligersschema is gevuld. Alle vrijwilligers hebben een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) overlegd en voor ouders is een contractje met afspraken opgesteld. “We doen het echt samen”, zegt Klerks. “Sommige vrijwilligers hebben zelf niet eens kinderen, ze helpen gewoon graag.”
Maar hoe fijn het ook is om het samen op te lossen, de situatie steekt wel. “Mijn wereld stortte een beetje in toen ik de mail van de kinderopvang kreeg. Ik werk zelf bij ASML en vind mijn carrière belangrijk. Die wordt me ontnomen als er geen opvang voor de kinderen is. In eerste instantie zag ik ook geen alternatief. Doordat Riethoven klein en overzichtelijk is, met maar één school, lukt het ons om het voorlopig zelf op te lossen. In veel omliggende dorpen waar dezelfde organisatie actief is, is er nu niets.”
‘Krimpen was de enige weg’
Pascale Spieringhs begrijpt de frustratie. De directeur van Nummereen heeft zelf ook verdriet van de situatie. “We hebben 40 locaties in de Kempen, sommige hebben we helemaal moeten sluiten. De krapte op de arbeidsmarkt raakt ons enorm. Tijdens corona zijn veel oudere medewerkers met vervroegd pensioen gegaan en sommigen zijn ook gewoon iets anders gaan doen in die tijd. Het is enorm pijnlijk. In 33 jaar tijd hebben we nooit eerder zoiets besloten, maar we hebben alle kaarten al getrokken: kantoormedewerkers op de groepen, zzp’ers ingehuurd, onderwijsassistenten benaderd. Krimpen was nog de enige weg.”
Inmiddels heeft Klerks haar dochter ook uitgeschreven bij de buitenschoolse opvang. “Als slechts één van mijn kinderen terecht kan, lost dat mijn probleem niet op.” Sommige gedupeerde ouders regelen de opvang nu via opa’s en oma’s, voor de anderen is er de kindermiddag. De kinderen zelf lijken daar niet zo mee te zitten. In het gemeenschapshuis kunnen ze de spelcomputer gebruiken, tafelvoetballen of knutselen, buiten is een fietscrossbaan, een jeu-de-boulesbaan en een vlindertuin. Klerks ziet tot haar vreugde alleen maar lachende gezichtjes. “Ze mogen bij ons veel meer, bij de kinderopvang zijn de regels toch strenger. Van ouders krijgen we te horen dat hun kinderen het fantastisch vinden.”
Lees ook:
Kinderopvang, ga geen schooltje spelen, waarschuwt de branche
De Brancheorganisatie Kinderopvang vreest dat jonge kinderen steeds vroeger te maken krijgen met leerdoelen. Laat ze gewoon spelen en ze leren vanzelf, zegt directeur Emmeline Bijlsma.
Personeelstekort kinderopvang bereikt recordhoogte: ‘Het is problematischer dan ooit’
Personeelstekort speelt de kinderopvang parten. De nood was nog nooit zo hoog.