Spoorwegen

NS vertrekken na twintig jaar uit het Verenigd Koninkrijk

null Beeld
Redactie Trouw

De Nederlandse Spoorwegen hebben dochter Abellio in het Verenigd Koninkrijk verkocht aan het Britse management. Dit heeft de spoorvervoerder bekendgemaakt in een interne mededeling. Met die stap komt er een einde aan de aanwezigheid van de NS in het Verenigd Koninkrijk, waar de onderneming sinds 2003 actief was.

De NS waren lange tijd een grote speler in de buurlanden, maar besloten een aantal jaar geleden zich toch weer meer op Nederland te gaan richten. Het buitenlandse avontuur leverde veel omzet op, maar ook extra zorgen. Abellio leed grote verliezen in Duitsland, terwijl de spoorvervoerder in Schotland onder vuur kwam te liggen vanwege een beroerde passagierstevredenheid.

In politiek Den Haag wordt tegenwoordig anders aangekeken tegen de buitenlandse investeringen van bedrijven die in handen zijn van de staat, zoals de NS. Als het aan minister Sigrid Kaag van financiën ligt, mogen ze alleen nog investeringen doen in het buitenland als die ook bijdragen aan het publieke belang van die bedrijven in Nederland, zei ze afgelopen zomer.

Abellio UK telt ruim 10.000 medewerkers en verzorgt vooral treinvervoer in het midden van het land. De Britse verkoop leveren de NS minimaal 15 miljoen euro op. Dat bedrag kan nog oplopen tot 25 miljoen euro, afhankelijk van hoe Abellio UK de komende tijd presteert. Per saldo hebben de jaren in het VK de NS naar schatting tussen de 100 en 180 miljoen euro opgeleverd.

De verkoop van Abellio UK staat volgens de NS los van de activiteiten van Abellio Duitsland. Bij de oosterburen wil het bedrijf met Abellio aanwezig blijven. Volgens de NS zijn de activiteiten daar ‘van strategisch belang’ omdat ze bijdragen aan het grensoverschrijdend verkeer van Nederlandse reizigers die naar Duitsland willen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden