Grensoverschrijdend gedrag

NOS laat de werkcultuur binnen de gehele organisatie onderzoeken

Op de redactie van NOS Studio Sport is sprake geweest van seksueel grensoverschrijdend gedrag, pesterijen en discriminatie.  Beeld ANP
Op de redactie van NOS Studio Sport is sprake geweest van seksueel grensoverschrijdend gedrag, pesterijen en discriminatie.Beeld ANP

De berichten over grensoverschrijdend gedrag bij NOS Sport hebben ertoe geleid dat een externe commissie organisatiebreed onderzoek gaat doen naar de sfeer op de werkvloer.

Jeroen den Blijker

Op initiatief van de NOS zelf gaat een externe commissie de werkcultuur bij alle afdelingen van de omroep in kaart brengen. De nieuwsorganisatie hoopt zo uiteindelijk te komen tot een veilige, inclusieve werkvloer.

Volgens NOS-directeur Gerard Timmer hebben de recente berichten over NOS Sport veel reacties losgemaakt in de nieuwsorganisatie. “Daarom vinden we het passend en belangrijk om ook de rest van onze organisatie door professionele, externe ogen te laten bekijken”, aldus Timmer. De NOS, die naast NOS Sport ook de redactie NOS Nieuws en een afdeling Evenementen kent, biedt werk aan ruim 750 mensen.

Ruim honderd meldingen

Vorige week bleek dat ruim honderd mensen die werken of werkten bij NOS Sport zich hadden gemeld bij een externe deskundige, met klachten over pesten en discriminatie op de werkvloer. Na een publicatie van de Volkskrant over (seksueel) grensoverschrijdend gedrag, stapte de hoofdredactie van NOS Sport per direct op.

De wens om ook bij NOS Nieuws en Evenementen het werkklimaat te onderzoeken komt nadrukkelijk vanuit die redactie, stelt de omroep. Bij de voorbereiding van het extern onderzoek worden de ondernemingsraad en de redactiecommissie van NOS Nieuws betrokken.

Woensdag werd bekend dat sportpresentator Tom Egbers voorlopig niet op televisie te zien is. Afgelopen weekend liet Egbers weten dat hij niet bij Studio Sport zou verschijnen om zo rust te bieden aan de redactie vanwege de commotie na het artikel in de Volkskrant. Hij zou een vrouwelijke collega, met wie hij een affaire had gehad, een tijdlang hebben geïntimideerd en gepest.

Lees ook:

Zonder tegenspraak kunnen Hilversumse haantjes jarenlang hun gang gaan

Bij NOS Sport was er jarenlang sprake van grensoverschrijdend gedrag, seksuele intimidatie, pesterijen en scheldpartijen. En de hoofdredactie greep niet in.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden