Compensatie

Noord-Brabants ‘cowboygedrag’ bij de aankoop stikstofrechten wekt ergernis

Het Provinciehuis met de vlag van Noord-Brabant in Den Bosch. Beeld ANP
Het Provinciehuis met de vlag van Noord-Brabant in Den Bosch.Beeld ANP

De aankoop van stikstofrechten buiten Noord-Brabant om de aanleg van Logistiek Park Moerdijk mogelijk te maken is bij andere provinciebesturen in het verkeerde keelgat geschoten.

Orkun Akinci

Door met agrariërs buiten de eigen provincie te onderhandelen over de aankoop van stikstofrechten, heeft Noord-Brabant de woede op de hals gehaald van andere provinciebesturen. Zij vinden de Brabantse aanpak verwerpelijk, juist omdat zij zelf ook naar manieren zoeken om stikstofruimte te creëren. “Dit is cowboygedrag”, zegt CDA-Kamerlid Jaco Geurts, die vragen aan de minister gaat stellen.

Net als alle andere provincies moet Noord-Brabant stikstofruimte creëren om bouwprojecten te kunnen realiseren. Dat kan bijvoorbeeld door de stikstofrechten van boeren op te kopen. Daarvan mag zeventig procent worden hergebruikt. Om de aanleg van Logistiek Park Moerdijk mogelijk te maken, heeft Noord-Brabant nu overeenkomsten gesloten met zes agrariërs. Twee van hen hebben hun bedrijf binnen de provincie, de overige vier elders in Nederland. Dat laatste wringt, want de betreffende provincies zijn zelf net zo goed op zoek naar stikstofruimte.

Niet voor herhaling vatbaar

“Dit is een actie die niet voor herhaling vatbaar is”, zegt gedeputeerde Esther Rommel van Noord-Holland enigszins diplomatiek. Ze voerde dinsdag een gesprek met haar collega’s uit andere provincies en constateerde unaniem afkeuring over de Brabantse handelwijze. “Het stikstofdossier is complex. Je kunt daar alleen goed beleid op voeren in gezamenlijkheid, niet ieder voor zich.”

Dat laatste doet Noord-Brabant nu dus wel, zegt het Zuid-Hollandse CDA-Statenlid Michel Rogier. Hij is zeer verbaasd. “Alle provincies zitten in hetzelfde schuitje. Je kunt niet de andere kant van het bootje lek maken door bij de buren ontwikkelruimte te kopen. We zijn allemaal volop bezig om binnen onze eigen provincie programma‘s te ontwikkelen, zodat we straks weer kunnen bouwen. Dan kan het niet zo zijn dat een ander overheidsorgaan daar dwars doorheen gaat, zonder enige afstemming. Noord-Brabant rijdt andere provincies regelrecht in de wielen. Ik vind dat verwerpelijk.”

De verantwoordelijke gedeputeerde van Noord-Brabant, Erik van Merrienboer, wenste dinsdag nog niet reageren op de commotie. Volgens zijn woordvoerder gaat er woensdag een brief naar zijn collega’s in andere provincies.

Lees ook:

De natuur gaat van dat schuiven met stikstof niks merken

Iets minder snel rijden, iets meer bouwen. Maar de natuur zal van dat schuiven met stikstof niks merken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden