Stormschade

Noodweer teistert Nederland: 10 gewonden en 7 gaslekken

null Beeld ANP
Beeld ANP

In alle provincies, met uitzondering van Zeeland, Brabant en Limburg, gold vanavond code oranje. Het noodweer zorgde voor gewonden en overlast.

Door het noodweer in Leersum zijn vrijdagavond acht mensen gewond geraakt. Zes van hen zijn lichtgewond, twee zijn zwaargewond, zegt een woordvoerder van Veiligheidsregio Utrecht. Er zijn door de enorme windvlaag die over het dorp en omgeving ging zeven gaslekken ontstaan.

De aard van het letsel van de gewonden is nog onduidelijk, zegt de woordvoerder. De veiligheidsregio had eerst geschat dat er zo’n 13 gaslekken waren, maar dit aantal bleek lager te liggen, “waarschijnlijk door een aantal dubbele meldingen”. Zes van de lekken zijn gedicht, aan de laatste wordt op het moment van schrijven nog gewerkt. Omdat het donker is, zal dat voor de hulpdiensten ook de laatste klus van de avond zijn.

Iedereen zal vanavond weer naar huis kunnen, verwacht de woordvoerder. Het Rode Kruis stond klaar met een opvanglocatie, maar die zal voor de nacht niet nodig zijn. “Daarna moeten we kijken hoe we de boel weer veilig krijgen, want takken van bomen zitten los en ze staan wankel. Nu kunnen we slecht zien wat er moet gebeuren.”

De woordvoerder van de veiligheidsregio benadrukt dat, net als vrijdagavond, ook morgen niemand naar het gebied moet komen. “Dagjesmensen moeten niet naar het bos in Leersum en Amerongen komen, want er zitten veel losse takken aan de bomen. Het is echt te gevaarlijk in het bos.”

De storm vrijdagavond in Leersum was volgens buurtbewoners met “tien à twintig seconden” van korte duur, waarna ze een harde klap hoorden. Wie op tijd naar buiten keek zag nog net een boom omvallen, daarna was er overal veel puin. Al snel startten de bewoners met opruimen. Veel wegen waren niet begaanbaar, waardoor ze eerst de provinciale weg hebben vrijgemaakt en daarna in de woonwijken bezig zijn gegaan.

In Tiel zijn twee mensen gewond geraakt. Een grote kraan waaide om en van een flatgebouw is een deel van het dak afgewaaid. De bestuurder van de kraan raakte gewond, maar was wel aanspreekbaar. Hij moest behandeld worden door ambulancepersoneel en is naar het ziekenhuis gebracht.

Bij de flat kwamen de losgekomen dakdelen in omliggende tuinen terecht en werd een vrouw geraakt. Zij moest voor behandeling naar de huisarts, aldus een woordvoerster van Veiligheidsregio Gelderland-Zuid.

Vanwege de schade aan de flat zijn twintig woningen ontruimd. De bewoners zijn opgevangen en kunnen vrijdagavond en -nacht waarschijnlijk niet meer terugkeren naar hun woning. Een specialistisch brandweerteam is het dak aan het inspecteren en stabiliseren. Daarnaast is in Tiel veel andere schade door de storm veroorzaakt, zoals omgevallen bomen.

Bij de buien was er ook kans op zware windstoten tot 75 kilometer per uur en grote hagelstenen van 2 tot 4 centimeter. Het noodweer heeft inmiddels al de plaatsen Leersum in Utrecht, en het Gelderse Tiel en Oosterwolde getroffen. Mogelijk was er sprake van een windhoos.

In Oosterwolde zijn vier elektriciteitsmasten omgewaaid. De kabels liggen op woningen, meldt Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Er zijn geen gewonden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden