Bombrieven

Nog weinig bekend over afzender(s) bombrieven

Beeld Sander Soewargana

Na een trits bombrieven rond de jaarwisseling, zijn er afgelopen week opnieuw gevaarlijke poststukken gevonden. Drie stuks ontploften zelfs. Wat is er bekend?

Een ingewikkelde zaak, zo vindt de politie de verzameling waarschuwings- en bombrieven die sinds december op deurmatten door heel Nederland belandde. Het onderzoek is nog in volle gang. Of er een verband is tussen alle opgeduikelde poststukken is zeer aannemelijk, maar niet bevestigd. Wel bekend is dat de afzender of afzenders van alle knalpost bitcoins eisen, een online geldeenheid.

Het gros van de afpersingszaken wordt opgelost, stelt Maarten IJzermans van het bedrijfsrecherche­bureau Hoffmann. “Al kan het ruim twee jaar duren voordat de dader wordt gepakt.” Makers van bombrieven zijn namelijk meestal niet zo dom om aan de benodigde postzegels te likken. “Zij zullen proberen geen vingerafdrukken of ander DNA-materiaal op hun werk achter te laten.” Bovendien zijn zulke sporen enkel van nut wanneer het DNA van de dader al is opgeslagen in een databank.

Ook is de verblijfplaats van bombriefbouwers meestal niet een-twee- drie te achterhalen. Daders zullen verschillende enveloppen niet in de dichtstbijzijnde brievenbus in hun woonplaats gooien, maar postplekken afwisselen.

De bombrieven in Nederland: Wat is er allemaal bekend? 

Beeld Sander Soewargana

Bitcoins zijn moeilijk te traceren 

Hoe meer brieven de dader verstuurt, aldus veiligheidsexperts, hoe meer aanwijzingen de politie kan ­vinden. Het gebruikte papier kan een spoor zijn, de printer waarop de brieven zijn afgedrukt en de ingrediënten van de bom. Bij unieke producten kan de politie de winkels opsnorren waarin die verkocht worden. Zijn de ­materialen standaard en overal te koop, dan bemoeilijkt dat het onderzoek.

Bovendien zijn cryptomunten als de geëiste bitcoins moeilijk te traceren. Die leveren minder sporen op dan de cashbiljetten die slachtoffers voor het internettijdperk moesten achterlaten op een bepaalde locatie. Bitcoins zijn via een online bank weg te sluizen naar anonieme rekeningen in het buitenland, waardoor het lastig is om uit te pluizen aan wie het geldbedrag is overgemaakt.

Op dit moment zijn er nog talloze onbeantwoorde vragen. Waarom gebruikte of gebruikten de afperser(s) voor de eerste bombrieven adresstickers van het Rotterdams Centraal Invorderings Bureau? Om welke redenen is daarmee gestopt? En is er een relatie tussen de bedrijven die knalpost ontvingen? Of worden de brieven lukraak rondgestuurd, in de hoop dat één of enkele ondernemers gevoelig zijn voor de dreigementen? Moeilijk is dat bombrieven geen veelvoorkomend fenomeen zijn in Nederland, laat staan dat ze ontploffen.

Lees ook:

Een bombrief moet angst veroorzaken, geen verwondingen

De twee brieven die woensdag ontploften in postkamers zijn bedoeld als bedreiging. De afpersers willen bitcoins.

De politie neemt de bombrieven hoog op

Volgens de politie zijn bombrieven geen veelvoorkomend fenomeen. Nu staat de teller in één week al op zeven gevaarlijke enveloppen. Het motief van de afzender(s) is nog onduidelijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden