Mondkapjesdeal

Nog veel onduidelijk over mondkapjesdeal Van Lienden

null Beeld

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kon maandag de mondkapjesdeal met Sywert van Lienden niet verder ophelderen. VWS en Van Lienden hadden “een goed gesprek” over de kwestie, naar aanleiding van een Volkskrantpublicatie.

Volgens het dagblad verdiende de opiniemaker en activist Van Lienden veel geld aan de handel, terwijl hij eerder herhaaldelijk zei de maskers belangeloos te leveren. Ook was de kwaliteit van de 40 miljoen mondkapjes niet onomstreden. Momenteel liggen ze ongebruikt in een opslag.

Wat het ministerie precies met Van Lienden heeft besproken, kan een woordvoerder niet zeggen. Eerst gaat demissionair minister Tamara van Ark (Medische Zorg) de Tweede Kamer inlichten over de kwestie. Zij was niet aanwezig bij het gesprek.

Het ministerie stelde afgelopen zaterdag dat naar aanleiding van de publicatie “we van beide kanten vragen hebben openstaan”. Een woordvoerder kon daar toen niet verder op ingaan en kan ook nu niet zeggen om welke vragen het ging. Hij benadrukt dat Van Lienden niet ontboden is op het ministerie, maar dat het gesprek er op initiatief van Van Lienden zelf kwam.

Van Lienden tweette zondag dat hij met het ministerie zou overleggen over “openheid”. Naar eigen zeggen moest hij zich aan een geheimhoudingsplicht houden en kon hij daarom niet inhoudelijk reageren op het artikel van de Volkskrant. Eerder schreef hij op Twitter dat er “veel ingewikkelde ambtelijke, juridische en politieke belangen” spelen.

Snel gehandeld vanwege tekorten

Een woordvoerder van VWS herhaalt dat de deal met Van Lienden ter waarde van ruim 100 miljoen euro gemaakt werd omdat toen de vraag naar betaalbare en hoogwaardige mondkapjes groot was. Vanwege de grote tekorten moest er toen snel gehandeld worden, aldus het ministerie.

Van Lienden liet maandag via Twitter weten dat de samenwerking met het LCH, de organisatie die namens VWS beschermingsmiddelen voor de zorgsector inkocht, “transparant, gedocumenteerd en rechtmatig is gelopen”. Ook stelde hij dat alle prijzen voor de mondkapjes via open berekeningen tot stand zijn gekomen en dat die zijn gedeeld met het ministerie. “Deze bestonden uit productiekosten plus een post om risico’s op te vangen.”

Verder verklaarde Van Lienden dat de geleverde mondkapjes op gebied van onder meer kwaliteit en qua prijs wel degelijk voldoen aan de eisen van het LCH. “De gemaakte kwaliteitseisen zijn vastgelegd, en bij het niet halen van enige eis konden deze leiden tot voortijdige beëindiging van het contract. Uit alle informatie die beschikbaar is over het product is gebleken dat deze volledig veilig bevonden zijn voor gebruik in de zorg.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden