Regenval

Nog steeds een neerslagtekort, ondanks de pinksterplensbuien

null Beeld ANP / HH / Rob Engelaar
Beeld ANP / HH / Rob Engelaar
Koos Schwartz

Het was nat, het afgelopen pinksterweekend. Flink nat. De Bilt tapte zondag 25,9 millimeter regenwater af: zoveel water was er op Eerste Pinksterdag sinds het begin van de metingen in 1906 in KNMI-city niet gevallen. Het oude record van 23,3 millimeter dateerde van 20 mei 1945 en hield dus iets meer dan 77 jaar stand.

De Bilt kwam er qua ­hoeveelheid water nog vrij genadig van af, want elders in het land was het een stuk natter. Het Gelderse Herwijnen, dat net ten noorden van de Waal ligt en een officieel weerstation huisvest, ontving 56,3 millimeter. Een lokaal station in het Brabantse Veghel kwam volgens ANP/Weeronline nog hoger uit: 65 milli­meter. Dat is bijna net zoveel als er normaliter in de hele maand juni valt. Op maandag kwam er in Veghel nog 4 millimeter bij.

Neerslagtekort net zo groot als in 1976

Vervelend die natheid? Nederland, en dan vooral het zuidoosten, kon wel wat vocht gebruiken. Begin juni was het neerslagtekort in 2022 net zo groot als in 1976, het jaar met het hoogste tekort sinds de metingen begonnen. Dankzij de pinksterplensbuien is dat niet meer het geval.

Toch blijft 2022 een relatief droog jaar. Voor Pinksteren bedroeg het gemiddelde neerslagtekort 120 millimeter, na Pinksteren is dat nog altijd 102 millimeter. Voor de statistici: dat is het gemiddelde tekort in dertien weerstations.

Dikke kans overigens dat het tekort woensdag nog wat kleiner wordt. Het kan volgens het KNMI namelijk nog ‘flink doorplenzen.’

Lees ook:

Extreme droogte zal komende jaren een probleem blijven in Nederland

Nederland beleeft op dit moment een van de droogste lentes ooit gemeten. Dit soort droogtes zullen de komende jaren alleen maar vaker voorkomen, en dat heeft grote gevolgen voor de landbouw en de natuur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden