null

Onderzoek suïcide

Nog steeds denkt één op de zes jongeren aan zelfdoding

Nog steeds heeft een op de zes jongeren gedachten aan zelfdoding. Dat aantal steeg sterk tijdens de laatste lockdown. In de maanden daarna is dat nauwelijks gedaald, blijkt nu.

ANP en Marten van de Wier

Ook dit jaar nog kampen veel meer jongeren met gedachten aan zelfdoding dan voor de coronacrisis. Het aantal jongeren dat het leven soms niet meer ziet zitten, verdubbelde tijdens de laatste lockdown. Uit de laatste cijfers uit juni blijkt dat het percentage van de jongeren met “serieuze suïcidale gedachten” op dat moment amper was gedaald.

Van de jongeren tussen de 12 en 25 jaar die meededen aan een groot onderzoek van onder meer het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) had in de laatste meetronde 16 procent last van dit soort gedachten. Dat is slechts 1 procent minder dan in december vorig jaar, toen het land op slot zat vanwege het hoge aantal coronabesmettingen.

Ook huisartsen zien nog steeds aanzienlijk meer jongeren die denken aan zelfdoding, of een zelfmoordpoging hebben gedaan, dan voor de coronapandemie. Het aantal consulten ligt nog steeds 39 procent hoger dan voorheen, blijkt uit het onderzoek van RIVM, Nivel en ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum.

Nog steeds grote gevolgen

Veel jongeren geven aan dat de coronacrisis nog steeds grote effecten heeft op hun leven. Bijvoorbeeld doordat zij een studieachterstand opliepen. “Daarnaast hadden ze het gevoel belangrijke jaren van hun leven gemist te hebben”, aldus het RIVM. Sociale contacten verminderden en een groot deel van de jongeren ervaart mentale en fysieke klachten, van angsten tot vermoeidheid. Van de ruim 4000 jongeren die meededen aan het onderzoek rapporteerde 37 procent psychische problemen. Bijna de helft (49 procent) ervaart weleens eenzaamheid, een even groot deel van de ondervraagden heeft last van stress.

Volgens 113 Zelfmoordpreventie nam ook het daadwerkelijke aantal zelfdodingen onder jongeren vorig jaar toe met zo’n 15 procent. De organisatie kijkt daarbij naar iedereen onder de 30, een grotere groep dan in het RIVM-onderzoek. Het gaat volgens 113 vooral om jongvolwassenen tussen de 20 en 30.

Vooral jongvolwassen mannen zijn kwetsbaar

Die stijging lijkt dit jaar door te zetten, waarschuwt onderzoeker Renske Gilissen van 113 Zelfmoordpreventie. Uit verdiepend onderzoek van deze instantie blijkt dat vooral jongvolwassen mannen kwetsbaar zijn. Vaak zijn jonge mensen die hun eigen leven beëindigen vroegtijdige schoolverlaters, veelal van het mbo. Naast psychische problemen spelen geldzorgen een rol. Ook mensen uit de lhbti-gemeenschap zijn oververtegenwoordigd.

Dit soort inzichten biedt volgens Gilissen wel mogelijkheden om het probleem gericht aan te pakken. “We moeten allemaal aan de slag”, zegt ze. Dat geldt niet alleen voor de zorg, maar bijvoorbeeld ook voor scholen en de schuldhulpverlening. “Het begint vaak met kortdurend verzuim, dat vervolgens overgaat in langer verzuim. Dat zijn momenten om in te grijpen. Het is heel belangrijk om het contact met jongeren te houden.”

Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem bij 113 Zelfmoordpreventie: chat via www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113.

Lees ook:

Jongeren leden flink onder de lockdowns. Hoogleraar Arne Popma waarschuwt voor een ‘mentale pandemie’

Lang niet alle jongeren zullen zich psychisch volledig herstellen na de lockdowns, zo voorspelde Arne Popma al. Lees hier hoe dat volgens hem komt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden