Eigenaar Dennis de Heer (links) verwelkomt katten in Dierenhotel Marijke in Kamerik.

De zomer van 2020Kamerik

Nog plek zat in Nederlands enige ‘honden- en kattenhotel met vijf sterren’

Eigenaar Dennis de Heer (links) verwelkomt katten in Dierenhotel Marijke in Kamerik.Beeld Jorgen Caris

Door corona blijven veel mensen in eigen land, maar we zitten niet bij de pakken neer. Trouw vraagt: hoe brengt u deze onvergetelijke zomer door?

Bij het openen van de deur krullen zijn mondhoeken voorzichtig omhoog. Links van Dennis de Heer, achter tralies, likt Bliss haar vacht aandachtig. De kat is pas net gearriveerd, en moet in een eigen hokje nog een dag of twee wennen voordat ze van de luxe van Dierenhotel Marijke in Kamerik mag genieten. Ongeduldig duwt buurman Baloe zijn snuit tussen de spijlen door.

In het poezenverblijf klinkt klassieke muziek. Kopieën van bekende kunstwerken als de Mona Lisa prijken aan de muur en tussen verschillende soorten krabpalen staat een tafel vol speelgoedtaartjes. Met gesloten ogen liggen drie katten uitgestrekt voor een tv waarop video’s van soortgenoten worden afgespeeld.

“Wanneer ik mijn rondje maak, zie ik overal weer vrolijke poezen en hondjes”, zegt De Heer, de boomlange man die het dierenhotel samen met zijn jongere broer Eli runt. “Eindelijk. Maandenlang was het hier een saaie boel. Al onze klanten annuleerden hun reserveringen. Corona hè.”

Oprijlaan, wassalon en hondencrèche

Al die lege verblijven, de aanblik ervan stemde hem verdrietig. “Nu zitten we twee weekjes nagenoeg vol en daarna wordt het weer stiller. Mensen durven geen vakanties te plannen met al die onzekerheden. Ikzelf ook niet. Of ze gaan in eigen land op vakantie en nemen hun huisdier mee. Normaal zijn we in maart al fully booked voor deze hele periode. Deze zomer hebben we ruimte over. Zo rustig heeft het hotel het niet eerder gehad.”

Drie decennia terug ving moeder Marijke voor het eerst honden van reislustigen op in de voormalige boerderij die grenst aan de weilanden van Kamerik, gemeente Woerden. Voor haar was het verzorgen van de dieren een hobby. Maar haar twee zoons, die het stokje pakweg acht jaar geleden overnamen, toverden het pension om tot het volgens de website ‘enige 5-sterren honden- en kattenhotel van Nederland’. Het terrein telt een oprijlaan, wassalon en hondencrèche, op het rieten dak van een van de gebouwen prijkt een windvaan in de vorm van een poes.

“Net als hun baasjes vieren onze gasten vakantie”, legt De Heer uit. “We willen dat de dieren ontspannen, dat ze zich hier thuis voelen.” In het hotel is ruimte voor zo’n zestig katten, negentig honden en een handvol vogels en konijnen. “Zo steken we op basis van onder meer ras, leeftijd en grootte veel tijd in het samenstellen van hondenroedels. Ook knuffelen onze verzorgers de dieren dagelijks en krijgen ze snoepjes. Ja, de gasten worden echt vertroeteld.”

‘Eerst maar eens kijken wat er gebeurt met de reserveringen’

Voor de honden is De Heer zelfs van plan een zwembad en speelpark te bouwen. “De vergunningen zijn net binnen, maar we wachten er nog maar even mee. Eerst maar eens kijken wat er de komende tijd gebeurt met het virus en de reserveringen.” De inkomsten van Marijke zijn door de pandemie flink teruggelopen, legt de eigenaar uit. Voor een middelgrote hond als een labrador vangt het hotel ’s zomers 25,50 euro per dag, een kat levert 17,95 euro op.

“Ik heb hier vijftien vaste krachten rondlopen. Die hebben we tot nu toe aan het werk kunnen houden met een lijst aan klussen, zoals de bouw van de nieuwe parkeerplaats. Maar ja, dat houdt ook een keer op.” De Heer geeft zijn eigen hondje Noa een aai over de bol. “Her en der zie je het weer misgaan met corona, alles is onzeker. Maar ik blijf positief. Over een jaar zal het hier weer net zo gezellig zijn als vroeger, de hele zomer lang.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden