Gezichtsbedekkende kleding

Nog geen boetes uitgedeeld vanwege overtreden boerkaverbod

null Beeld ANP
Beeld ANP

Vooralsnog zijn er geen boetes uitgedeeld voor overtreding van het zogenoemde boerkaverbod. Het is tot nog toe gebleven bij vier waarschuwingen, bevestigt een woordvoerder van de politie berichtgeving van de Volkskrant.

Redactie

Sinds 1 augustus vorig jaar is het niet meer toegestaan om gezichtsbedekkende kleding te dragen in het onderwijs, openbaar vervoer, ziekenhuizen en overheidsgebouwen. De 'Wet gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding' heet in de volksmond het boerkaverbod, maar het gaat ook om nikabs, integraalhelmen en bivakmutsen.

Medewerkers van zorg- of onderwijsinstellingen en vervoerders mogen iemand sinds 1 augustus vorig jaar vragen de gezichtsbedekking af te doen of de ruimte te verlaten. Gebeurt dat niet, dan kan de politie worden ingeschakeld. De boete bedraagt minimaal 150 euro. Het idee achter de wet was dat mensen elkaar moeten kunnen aankijken en herkennen, zowel voor de communicatie als voor identificatie. En het verbod is 'gedeeltelijk', omdat het bijvoorbeeld niet geldt op straat.

De handhaving van het verbod was op voorhand al omstreden. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema liet weten niet te zullen handhaven omdat ze politiemensen liever inzet voor bijvoorbeeld de aanpak van georganiseerde misdaad. Ook openbaarvervoerbedrijven lieten weten geen moslima's te zullen weigeren als die hun gezicht hebben bedekt. Ze hebben een vervoersplicht.

Lees ook:

Wie handhaaft het boerkaverbod? (dat eigenlijk niet zo mag heten)

Vanaf 1 augustus is gezichtsbedekkende kleding verboden in onder meer het openbaar vervoer en ziekenhuizen. De wet is in de volksmond beter bekend als het ‘boerkaverbod’. Vier vragen over de nieuwe situatie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden