Akkoord

Nog eens 1,5 miljard extra voor versterking Groninger bevingsgebied

Handen zijn zichtbaar door een scheur in de muur van een woning in Bedum. Foto uit 2014. Beeld ANP
Handen zijn zichtbaar door een scheur in de muur van een woning in Bedum. Foto uit 2014.Beeld ANP

Het Rijk trekt anderhalf miljard euro uit voor het Groninger aardbevingsgebied. Dit geld komt boven op de 1,15 miljard die het in 2018 beschikbaar stelde.

Ministers Wiebes (economische zaken) en Ollongren (binnenlandse zaken) togen noordwaarts om op het provinciehuis van Groningen het akkoord te presenteren dat het Rijk, de provincie en gemeenten hebben gesloten. De plannen moeten de provincie ‘perspectief’ bieden als in 2022 de gaskraan dichtgaat.

Huiseigenaren die al een versterkingsadvies hebben ontvangen voor hun woning, kunnen de uitvoering daarvan gewoon laten doorgaan, en krijgen een vergoeding van 7000 euro voor verduurzaming. Maar wie zijn huis liever opnieuw laat beoordelen volgens de nieuwste inzichten, krijgt daar de ruimte toe – en 30.000 euro. Daarvan is 17.000 bedoeld voor verbetering en verduurzaming. Ook wie nog wacht op een advies, kan 17.000 euro tegemoetzien voor hetzelfde doel.

Het akkoord moet ook een eind maken aan kwaad bloed en scheve ogen doordat het ene huis wél en dat van de buren niet herbouwd wordt. Voor 300 miljoen euro worden er woningen toegevoegd aan de operatie (die momenteel 26.000 huizen behelst) om zo korte metten te maken met ongelijkheid.

Minister Eric Wiebes tijdens een toelichting op het gesloten akkoord ter waarde van ruim 1,5 miljard euro over de versterking van huizen in het aardbevingsgebied en het toekomstperspectief voor Groningen.  Beeld ANP
Minister Eric Wiebes tijdens een toelichting op het gesloten akkoord ter waarde van ruim 1,5 miljard euro over de versterking van huizen in het aardbevingsgebied en het toekomstperspectief voor Groningen.Beeld ANP

‘Verkapte bezuinigingen’

Dan zijn er nog mensen die niet weten waar ze aan toe zijn, die wachten op een versterkingsadvies en tot die tijd geen onderhoud aan hun woning plegen. Voor hen komt een regeling à 300 miljoen waarmee ze hun huis alsnog kunnen verbeteren. Eenzelfde bedrag wordt gereserveerd voor de openbare ruimte, die in sommige gevallen opnieuw moet worden ingericht. Ook gaat er geld naar de woningcorporaties (135 miljoen), naar boeren, erfgoed en MKB (50 miljoen), schrijnende situaties (50 miljoen) en gaat er 100 miljoen in een knelpuntenpot.

De Groninger Bodem Beweging en het Gasberaad steunen het akkoord niet. Volgens hen worden huizen veel te snel veilig verklaard en gaat het om verkapte bezuinigingen: bewoners die afzien van versterking besparen het Rijk geld. Maar de Groninger commissaris René Paas noemde het nu bereikte akkoord ‘een grote stap vooruit op een lange weg’.

Minister Ollongren vertelde tijdens haar vele bezoeken aan Groningen de onzekerheid en het ongeduld van de bewoners te hebben gevoeld. “En ik begrijp hen heel goed.” Volgens haar is het geld ook bedoeld voor sociaal-emotionele ondersteuning.

De gesprekken over dit akkoord begonnen afgelopen zomer, toen er een nieuwe bouwnorm in aantocht was. Door die nieuwe norm én het stopzetten van de gaswinning hoeven er vermoedelijk minder huizen te worden versterkt dan eerder werd gedacht. De regio was bang dat Groningen er berooid af zou komen en zette daarom in op het akkoord.

Lees ook:

Eerste stap gezet naar enquête over Groningse gaswinning

De voorbereidingen voor de enquêtecommissie naar de aardbevingen in Groningen gaan van start. Hoe heeft het ‘overheidsfalen van on-Nederlandse proporties’ kunnen gebeuren?

Opluchting in Appingedam: ook het ‘vergeten hoekje’ wordt gesloopt

Na drie jaar onzekerheid worden de huizen in het ‘vergeten hoekje’ in Appingedam gesloopt en aardbevingsbestendig herbouwd. De opluchting onder de buurtbewoners is groot.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden