Milieuvervuiling

Nog altijd 800.000 kilo afval in zee na containerramp MSC Zoe in Noordzee

Het strand van Schiermonnikoog ligt op 4 januari 2019 bezaaid met spullen afkomstig van containers uit het vrachtschip MSC Zoe. Het vrachtschip verloor ruim 340 containers voor de kust van de Waddeneilanden. Beeld Remko de Waal
Het strand van Schiermonnikoog ligt op 4 januari 2019 bezaaid met spullen afkomstig van containers uit het vrachtschip MSC Zoe. Het vrachtschip verloor ruim 340 containers voor de kust van de Waddeneilanden.Beeld Remko de Waal

Een kwart van het afval dat twee jaar geleden in de Noordzee terechtkwam nadat honderden containers van de MSC Zoe overboord sloegen is nog altijd niet opgeruimd.

Het gaat om nog zeker 800.000 kilo afval dat nog in zee ligt, berekende Stichting De Noordzee. Dat moet zo snel mogelijk worden opgeruimd, zegt Ewout van Galen van de stichting. “Ook het onzichtbare afval in zee is schadelijk.”

In de nacht van 1 op 2 januari 2019 belandde het containerschip MSC Zoe in zwaar weer, waarbij het containerschip 342 containers met in totaal 3,2 miljoen kilo afval verloor. Het ging onder meer om gevaarlijke stoffen, gebruiksartikelen en kunststoffen. Een deel van de containers spoelde onder meer aan op de Waddeneilanden Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog, maar veel afval is nooit opgeruimd of aangespoeld.

Probleem verdwijnt niet vanzelf

Om de aandacht te vestigen op de nog altijd ronddrijvende rommel uit de containers heeft Stichting De Noordzee de foto ‘Zou jij helpen als het kon?’ gepresenteerd. Daarop is een man te zien met een afvalgrijper en een vuilniszak bij de branding, die tuurt over de Noordzee. De foto symboliseert dat de overheid in november 2019 is gestopt met het opruimen van het afval.

“We zijn blij met de moeite die is gedaan en de 2,4 miljoen kilo afval die uit zee is gehaald”, aldus Van Galen. “Maar het kan niet zo zijn dat nu alleen het afval wordt opgeruimd dat toevallig aanspoelt of in een vissersnet belandt. Dat laatste levert zelfs gevaarlijke situaties op. En plastic afval vergaat niet, dus dit probleem verdwijnt niet vanzelf.”

Lees ook:

Onderzoeksraad: Vaarroute vlak langs de Wadden onveilig voor containerschepen

Het Waddengebied moet beter worden beschermd tegen verlies van scheepscontainers. Bij zware noordwesterstorm moeten containerschepen daarom de zuidelijke vaarroute, vlak langs de eilanden, zoveel mogelijk mijden. Maar een verbod kan zo maar niet, zegt minister Van Nieuwenhuizen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden