Hersenonderzoek
Nijmegen krijgt de scherpste MRI-scanner ter wereld
Met hele scherpe beelden van een nieuwe scanner verwachten wetenschappers nieuwe mogelijkheden te vinden voor de behandeling van onder meer hersenziekten.
In Nijmegen komt de scherpste MRI-scanner ter wereld te staan. Daarmee zijn gedetailleerdere beelden te maken. Die geven wetenschappers een beter beeld van de processen die zich afspelen in de hersenen en in andere delen van het lichaam. “Hierdoor hopen wij nieuwe opties te vinden voor de behandeling en misschien zelfs het voorkomen van bepaalde ziekten”, zegt Anja van der Kolk, neuroradioloog en art-onderzoeker bij het Radboudumc.
Voor de scanner verstrekte het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap een subsidie van 19 miljoen euro. De scanner komt over drie jaar bij het Radboudumc en de Radboud Universiteit, maar is beschikbaar voor alle wetenschappers in Nederland, zegt projectleider David Norris van de Radboud Universiteit. De verwachting is dat ook internationale wetenschappers naar Nijmegen komen om onderzoek te doen.
Zonder te snijden in mensen
Met MRI-scanners maken artsen en wetenschappers beelden van organen en weefsels in het lichaam. Dat gebeurt met radiogolven en magneetvelden. De kracht van de magneten wordt uitgedrukt in tesla. In ziekenhuizen staan doorgaans scanners met een sterkte tussen 1,5 en 3 tesla. Bijzonder aan de apparatuur die in Nijmegen komt, is dat die een veldsterkte heeft van 14 tesla.
“Het aantal mensen met hersenaandoeningen is groot en zal de komende decennia alleen maar toenemen”, zegt Van der Kolk. “Voor veel aandoeningen bestaat nog geen goede behandeling, omdat we niet precies weten hoe ze ontstaan. Met de 14T MRI-scanner kunnen we zonder te snijden in mensen heel gedetailleerd kijken naar wat er gebeurt met hersenen wanneer ze ziek worden, zelfs al in een vroege fase.”
Investeren in wetenschappelijke infrastructuur
De super MRI-scanner in Nijmegen is een van negen projecten waar fors geld voor wordt uitgetrokken, als investering in de wetenschappelijke infrastructuur. Dergelijke grote projecten zijn van belang voor alle domeinen en sectoren van de wetenschap, denkt de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), die er alles bij elkaar 140 miljoen euro voor uittrekt. “Wetenschappelijke infrastructuur is een broedplaats voor nieuwe ontwikkelingen en een sleutel tot innovatie en het oplossen van grote maatschappelijke vraagstukken”, zegt NWO-voorzitter Marcel Levi.
De projecten zijn dan ook vaak experimenteel en interdisciplinair van aard. Andere infrastructuur die in de prijzen viel, is bijvoorbeeld de bouw van onderdelen voor een nieuwe extreem grote telescoop. Een ander is een virtuele onderzoeksomgeving waarin wetenschappers uit verschillende disciplines kunnen bijdragen aan betere voorspellende modellen in de ecologie. Een samenwerkingsverband in de sociale wetenschappen en geesteswetenschappen om data te koppelen en in samenhang te analyseren, krijgt ook steun.
Lees ook:
Radiologen: MRI voorkomt onnodige sterfte bij borstkanker
Sommige vrouwen hebben naast een mammogram bij het bevolkingsonderzoek ook een MRI nodig. Dat zeggen Nederlandse radiologen, die de staatssecretaris oproepen de scan in te voeren.