Personeelstekort

Nieuwe wet moet meer zeggenschap geven aan zorgpersoneel

null Beeld Arie Kievit
Beeld Arie Kievit

Zorgpersoneel moet meer zeggenschap krijgen over het werk dat zij doet. De Tweede Kamer nam dinsdag een initiatiefwet van Kamerleden Corinne Ellemeet (GroenLinks) en Judith Tielen (VVD) aan die dat mogelijk maakt. Het voorstel moet nog wel door de Eerste Kamer.

ANP

De zorgsector heeft te maken met een groot personeelstekort. Zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag dat deze sector een van de sectoren is met de meeste openstaande vacatures, onder andere door een grote uitstroom van personeel. Volgens de initiatiefnemers komt dat doordat zorgmedewerkers zich onvoldoende gehoord voelen door hun leidinggevenden. Hierdoor worden bijvoorbeeld oplossingen bedacht voor de te hoge werkdruk die in de praktijk averechts werken.

Volgens Ellemeet is meer zeggenschap daarom dringend nodig. “Zorgverleners kunnen zelf het beste inschatten hoe ze goede zorg kunnen leveren.” Tielen ziet veel mogelijkheden als de invloed van zorgpersoneel groter wordt. “Bijvoorbeeld bij de aankoop van slimme zorgapps, die alleen maar slim zijn als degene die ermee werken dat ook zo vinden. Of verpleegkundigen die inspraak moeten kunnen hebben op de verbouwing van hun afdeling. Dat is niet alleen belangrijk voor de zorgorganisaties, maar vooral voor de zorg in zijn geheel.”

Lees ook:
Advies: Zet studenten in tegen personeelstekort ziekenhuizen

Door snel meer studenten aan het werk te zetten in de zorg, zou het kabinet het personeelstekort bij een volgende coronagolf kunnen verminderen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden