Lokale beperkingen

Nieuwe lokale beperkingen zijn bijna onontkoombaar

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) en premier Mark Rutte tijdens de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen, het debat na de troonrede op Prinsjesdag. Bij het debat was door de coronamaatregelen maar een klein deel van het kabinet aanwezig.Beeld ANP

Door de ontwikkelingen rond het coronavirus zijn lokale ingrepen in horeca en groepsbijeenkomsten onontkoombaar. Vrijdagavond presenteert het kabinet beperkingen voor de steden waarin het aantal besmettingen almaar blijft oplopen.

Geen laat cafébezoek meer in West-Nederland, minder mensen in een feestlocatie. Een deel van de nieuwe beperkingen die het kabinet vrijdagavond prestenteert, lekte gisteren al uit via de NOS. Premier Rutte had er tijdens de tweede dag van de Algemene Beschouwingen al op gehint. Enkele weken terug wees het kabinet nog eens op het maximum aantal van zes personen dat in woonkamers bij elkaar mag komen. Toen vonden de meeste herleidbare besmettingen nog plaats in de huiselijke kring. Die maatregel is niet langer genoeg, zei de premier. “Helaas loopt ook in de horeca het aantal besmettingen op. En niet alleen loopt het aantal besmettingen in studentenhuizen op, maar ook op plekken waar studenten bij elkaar ­komen – helaas ook onder de groep boven de dertig en zelfs boven de ­zestig en zeventig jaar.”

De zes veiligheidsregio’s waar de cijfers te hard oplopen, hebben gisteravond overlegd met het kabinet. Daar zou onder meer zijn afgesproken de cafés om middernacht de lichten aan te laten doen, zodat om 1.00 uur ’s nachts alle gasten zijn vertrokken. In zalen van feestlocaties zouden maximaal 50 gasten bijeen mogen zijn, dat aantal is nu nog 100.

De tweede dag van de Algemene Beschouwingen stond zo veel meer dan de eerste dag in het teken van het coronavirus. Minister Hugo de Jonge van volksgezondheid verliet ’s middags de zaal om te overleggen met de burgemeesters die de Veiligheids­regio’s voorzitten.

Inschalingsniveaus

Oorspronkelijk wilde het kabinet volgende week komen met de uit­gewerkte ‘inschalingsniveaus’ per ­regio. Aan de hand van die alarmfases kunnen veiligheidsregio’s in overleg met het kabinet beperkingen opleggen. Toen premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge voor het eerst over de inschalingsniveaus spraken, zaten alle regio’s naar schatting van De Jonge nog in de laagste alarmfase. Inmiddels geldt in de grote ­steden en in studentensteden dat de situatie ‘zorgelijk’ is, het tweede van drie niveaus.

In steden als Delft, Leiden, Nijmegen en de vier grote steden maakt het aantal virusbesmettingen ingrepen inmiddels onontkoombaar. Doel van het nieuwe kabinetsbeleid is om maatregelen zoveel mogelijk lokaal te nemen. Dan hoeven regio’s waar nauwelijks besmettingen zijn er niet onder te lijden als het in de Randstad fout loopt.

Daarbij geldt wel dat het kabinet liefst zo min mogelijk ingrijpt in sectoren die tijdens de eerste lockdown al fors zijn geraakt. Als de beperkingen weer zo streng worden als in het voorjaar, dan worden de economische vooruitzichten nog donkerder dan in de rijksbegroting die de afgelopen twee dagen in de Tweede Kamer werd besproken.

Lees ook:

GGD’en leggen bom onder coronastrategie: voorrang zorgpersoneel geen goed plan

Voorrang geven aan zorgpersoneel en onderwijsmensen is in de huidige overstromende teststraten niet te doen, vindt de GGD. Het testbeleid moet op de schop, schrijft voorman Rouvoet in een brief die in handen is van Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden