Besmettingen

Nieuwe coronavarianten bezig aan een opmars, maar geen reden tot paniek

null Beeld ANP
Beeld ANP

Nieuwe coronavarianten nemen de overhand. Er komen meer besmettingen, maar van een nieuwe golf lijkt nog geen sprake.

Tim van der Pal

Twee nieuwe versies van de omikronvariant van het coronavirus zijn bezig aan een opmars. In de afgelopen week is hun aandeel in het totaal aantal besmettingen verdubbeld. Varianten BA.4 en BA.5 zijn nieuw, daarom raken mensen er makkelijker door besmet – er is feitelijk sprake van een mindere groepsimmuniteit voor deze virusvormen.

De Amsterdamse Regional Genomic Epidemiology And Outbreak Surveillance (Argos), een samenwerking tussen Amsterdam UMC en de Amsterdamse GGD, concludeert op basis van coronatesten van de GGD dat de nieuwe varianten de overhand nemen. Uit hun berekeningen blijkt dat BA.4 en BA.5 nu 54 procent van de nieuwe besmettingen in de hoofdstad vormen. Hierdoor zullen deze zomer weer meer mensen corona oplopen. Het RIVM ziet nu al meer virusdeeltjes in het rioolwater.

Kleine toename ziekenhuisopnames

Amsterdam geldt gewoonlijk als voorloper op de rest van het land als het gaat om besmettingen. Verwacht wordt daarom dat de nieuwe varianten zich de komende tijd over Nederland zullen verspreiden. Het aantal besmettingen loopt nu al op, vrijdag stelde het RIVM het zogenoemde reproductiegetal op 1,21, het hoogste sind sfebruari. De verwachting is dat het nog wel verder zal oplopen, maar het is nog te vroeg om te spreken van een nieuwe coronagolf.

De minister van volksgezondheid, Ernst Kuipers, zei vrijdagochtend zich nog geen zorgen te maken over de nieuwe varianten. Hij ziet dat het aantal coronabesmettingen en de kleine toename van het aantal ziekenhuisopnamen wegens covid lijken mee te vallen. “Op dit moment is het niet verontrustend”, stelt Kuipers. “We hebben eerder gezien dat af en toe meer mensen worden besmet met het virus.”

Onderzoeker Matthijs Welkers van de Argos zei tegen de NOS dat de nieuwe varianten waarschijnlijk niet tot meer ziekenhuisopnames zullen leiden. “Mensen worden echter wel verkouden en dat zal rondgaan. Op het werk kan dat tot meer uitval leiden, wat problemen kan veroorzaken in de bezetting.”

Lees ook:
CBS: in eerste kwartaal 2022 meer ziekmeldingen dan ooit

Het ziekteverzuim onder personeel van bedrijven en overheid lag nog nooit zo hoog als in het eerste kwartaal van dit jaar. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeg het ziekteverzuim in de meetperiode naar 6,3 procent. Dat was in dezelfde periode een jaar eerder nog 4,8 procent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden