Asielopvang

Nieuw inschrijfsysteem werkt ongelijke behandeling asielzoekers in de hand

null Beeld ANP
Beeld ANP

Vluchtelingen die zich vóór 10 september in Ter Apel hebben gemeld moeten soms langer op hun inschrijving wachten dan mensen die later aankwamen.

Tobiah Palm

Dat bevestigt het Centraal orgaan Asielzoekers (Coa) na berichtgeving van RTV Noord. De ongelijke behandeling van asielzoekers komt doordat het ministerie van justitie en veiligheid sinds de opening van de nieuwe ‘overlooplocatie’ in Zoutkamp een efficiënter inschrijfsysteem hanteert.

Asielzoekers die zich sinds 10 september bij het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel hebben gemeld en naar Zoutkamp worden overgebracht, krijgen een nummer, vertelt een woordvoerder van het Coa. Ze wachten daar gemiddeld vijf dagen totdat ze weer teruggaan naar Ter Apel, om hun registratieprocedure te starten. Het ministerie van Justitie en Veiligheid hoopt de wachttijd nog verder terug te brengen naar ‘één of enkele dagen’.

Voor honderden andere vluchtelingen, waarvan de meesten vóór 10 september aankwamen en die onder het oude systeem vallen, geldt een wachttijd van enkele weken. Doordat de opvang in Ter Apel al maanden overvol zit, zijn zij verspreid over Nederland opgevangen -- de asielzoekers werden naar crisisplekken gebracht die op dat moment beschikbaar kwamen.

Opnieuw aanmelden in Ter Apel

Sinds begin augustus worden de meesten vluchtelingen die verspreid over het land verblijven -- dus niet in Zoutkamp -- ingeschreven in tijdelijk aanmeldcentrum in het Brabantse Budel. Daar registreren de politie en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) de afgelopen weken vluchtelingen, om de druk op het aanmeldcentrum in Ter Apel te verlichten. De instanties noemden dat een ‘inhaalslag’. Volgens de planning zou die eind deze week afgerond moeten zijn.

Lees ook:

Het cruiseschip voor asielzoekers wordt een ferry zonder franje: ‘We willen draagvlak behouden’

Als de rechter groen licht geeft, worden vanaf maandag duizend asielzoekers opgevangen op de Silja Europa in Velsen-Noord. Voor de beeldvorming wordt alle franje weggelaten.

‘Over wat goede asielopvang is, wordt nu helemaal niet gesproken’

Er is nog geen enkel zicht op een weg uit de chronische asielopvangcrisis, waarschuwen de voorzitters van twee belangrijke adviesorganen. Sterker: het debat over wat goede asielopvang is, wordt nu helemaal niet gevoerd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden