Medicijn

Nieuw alzheimermedicijn kan de ziekte mogelijk vertragen

Beeld ANP

Een nieuw medicijn tegen alzheimer is het eerste middel dat die ziekte aanpakt bij de bron. Dat zegt Philip Scheltens, hoogleraar neurologie bij Amsterdam UMC. Scheltens denkt dat het met dit middel mogelijk is de ziekte te vertragen of zelfs ‘tot staan te brengen’. Het effect van de huidige medicijnen is vrij klein.

Fabrikant Biogen heeft de Amerikaanse autoriteiten deze week gevraagd het medicijn aducanumab toe te laten tot de markt. Wanneer Biogen aanklopt bij de Europese geneesmiddelenautoriteit is nog niet bekend. “Met een versnelde procedure kan het in Nederland in 2021 op de markt zijn”, denkt Scheltens.

Eiwit amyloid

Volgens Scheltens is dit het eerste medicijn dat samenklonteringen van het eiwit amyloid in de hersenen afbreekt. Deze ‘plaques’ worden gezien als de oorzaak van alzheimer. De huidige middelen stammen uit de jaren tachtig: decennialang zat er geen schot in het onderzoek naar nieuwe medicijnen.

Opvallend genoeg staakte Biogen het onderzoek naar het medicijn dit voorjaar, na een negatieve tussentijdse evaluatie. Maar uit een analyse van gegevens van meer patiënten blijkt nu volgens Biogen dat het middel wel degelijk werkt, vooral bij een hogere dosis.

Kritisch

Psychogerontoloog Huub Buijssen staat kritisch tegenover de alzheimermedicatie op de markt. “Die werkt bij slechts één op de tien mensen, en alleen tijdelijk. Bovendien is bij hen het effect heel bescheiden, en zijn er soms ernstige bijwerkingen.” Dat artsen de middelen toch voorschrijven, komt volgens hem doordat ze mensen met dementie toch iets willen bieden.

Ook bij dit nieuwe middel heeft hij daarom reserves. “Blijkbaar is ook hier het effect klein, anders was de studie niet tussentijds gestopt. En het werkt vooral bij een hogere dosis, maar zijn de bijwerkingen wellicht erger dan de kwaal.”

Lees ook:

Investeer meer in voorkomen dementie, zeggen artsen

Wetenschappers en artsen roepen minister Hugo de Jonge van volksgezondheid op meer te investeren in het voorkomen van dementie.

Het goede nieuws over dementie: niet alles gaat verloren

Huub Buijssen gaf eerder een interview met Trouw over wat behouden blijft bij dementie. ‘Het is niet allemaal kommer en kwel, je kunt er samen wat van maken.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden