Sinterklaasintocht

Niet piet, maar het coronavirus is nu splijtzwam bij de Sinterklaasintocht

Burgemeester Halsema vorig jaar bij de intocht van Sinterklaas in Amsterdam. Beeld EPA
Burgemeester Halsema vorig jaar bij de intocht van Sinterklaas in Amsterdam.Beeld EPA

Amsterdam houdt de intocht liever klein en zonder coronapas, Utrecht heeft het plan voor een check op het Domplein maar weer ingetrokken.

Nog vijf weken, en dan doet de Sint weer zijn intrede in Nederland. Nu de discussie over zwarte of roetveegpieten in de meeste gemeenten wel is beslecht, duikt er een nieuwe twistappel op bij het kinderfeest: het coronapaspoort. Is de intocht toegankelijk voor iedereen, of moet je een QR-code laten zien?

In Amsterdam kunnen bezoekers hun coronapaspoort thuislaten. Het leek er even op dat de stad Sint op 14 november had willen ontvangen met 50.000 bezoekers in de Johan Cruijff Arena, waar QR-codes makkelijk gescand kunnen worden. Het organisatiecomité zou de intocht ook willen ‘professionaliseren’ met een evenementenbureau.

De ontvangst met show in de Arena stuitte op veel verzet van vrijwilligers. Na bemiddeling van burgemeester Halsema is nu gekozen voor een voor Amsterdamse begrippen hele kleine intocht op het Marine Etablissement. In plaats van de normale 200.000 tot 400.000 bezoekers, kunnen er nu 6000 kinderen terecht. “Een compacter evenement met een zoveel mogelijk klassieke uitstraling van de intocht met Sinterklaas per stoomboot", zegt Edgar Peer, voorzitter van de Stichting Sinterklaas in Amsterdam. De intocht wordt voor de overige belangstellenden op televisie uitgezonden.

Den Bosch wil elke vorm van selectie uitsluiten

Er is nog veel onzekerheid over de intocht, omdat het kabinet zou kunnen besluiten om per 1 november de laatste coronamaatregelen in te trekken. Veel gemeenten zijn weifelend. Utrecht kwam terug van een plan om alle bezoekers bij de ontvangst van Sinterklaas op een afgezet Domplein te checken op corona. Rotterdam gaat volgens de laatste berichten wel vragen om testbewijzen op het Willemsplein, waar de Sint ontvangen wordt. In Roosendaal wilden ze eerst helemaal geen intocht houden, al komt er nu alsnog een, die alleen toegankelijk is voor mensen met een polsbandje als coronacheck. In Amersfoort gaan ze vooralsnog wel QR-codes checken.

Volgens de landelijke richtlijnen is het niet nodig een coronatoegangsbewijs te hebben voor de sinterklaasintocht. “Het is een open evenement, net als de marathons”, zegt een woordvoerder van het Veiligheidsberaad. De beslissing ligt volgens haar bij de lokale driehoek (gemeente, politie en Openbaar Ministerie), al is er wel over gesproken in het beraad. “De ene gemeente had al een draaiboek, de andere was nog zoekende.”

In veel gemeenten moeten de definitieve vergunningen voor de intocht nog worden verstrekt, zoals ook in Den Bosch. Het Bossche sinterklaascomité is een tegenstander van een opzet met testbewijzen, omdat het ‘een kinderfeest voor iedereen moet blijven’. Elke vorm van selecteren wil het comité uitsluiten. De gemeente heeft daar begrip voor, maar is wel bezorgd over opeenhopingen van drommen mensen. Pas na 1 november, twee weken voor de intocht, valt het besluit.

Lees ook:

Hoe hou je 5 december in deze coronatijd een beetje leuk?

Het coronavirus gooit flink roet in het eten voor de feestdagen. Hoe zorg je ervoor dat Sinterklaas net zo leuk wordt als andere jaren?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden