Kerstpakketten

Niet in loondienst? Misschien krijg je dit jaar een KerZZPakket

Annemiek van den Eertwegh, initiatiefnemer van KerZZPakket, bezig met het inpakken van een pakket.  Beeld Koen Verheijden
Annemiek van den Eertwegh, initiatiefnemer van KerZZPakket, bezig met het inpakken van een pakket.Beeld Koen Verheijden

Veel mensen krijgen deze weken een kerstpakket. Voor de werknemer in loondienst een leuk cadeautje, voor de zelfstandige een manier om hun netwerk te vergroten.

Als kind al keek de Arnhemse Annemiek van den Eertwegh uit naar de komst van het kerstpakket, toen van haar ouders. Zij mocht de doos vol verrassingen uitpakken, en het was altijd spannend, zelfs als er weer een blikje paté in zat.

Toen ze als communicatie- en marketingadviseur in loondienst ging, kreeg ze haar eigen pakket. Nog steeds een feest elk jaar. Maar in 2019 begon Van den Eertwegh als zelfstandige, en kreeg ze niks. Daar moet verandering in komen, dacht ze dit jaar.

De komende week krijgen veel mensen in loondienst een kerstpakket, maar een zelfstandig ondernemer is daar niet van verzekerd. Daarom organiseren zzp’ers zelf acties om het jaar feestelijk af te sluiten, en daar halen ze meer dan alleen een cadeau uit.

Vragenlijst over de voorkeuren

Zo bedacht Van den Eertwegh KerZZPakket. Op haar website kunnen zelfstandigen zich melden, met een vragenlijst over hun voorkeuren. Vervolgens koppelt de organisator twee deelnemers aan elkaar, die elkaar een kerstgeschenk sturen. Op dit moment doen 110 mensen mee, maar de aanmeldingen zijn nog een paar dagen open.

Een kerstpakket is vooral een blijk van waardering, zegt Irene van Hest van het Expertisecentrum Zelfstandigen van de FNV. Toen in 2016 de nieuwe wet DBA inging, die regelt dat zelfstandigen niet in een verkapt dienstverband werken, durfden sommige opdrachtgevers geen kerstpakket te geven aan zzp’ers. Daardoor zou de zelfstandige misschien te veel op een vaste werknemer lijken. Maar die zorg is onterecht, zegt Van Hest: “Je kan prima een kerstpakket geven aan een zzp’er.”

Behoefte aan een feestelijke afsluiting van het jaar

Ook Yvonne Doff uit Nijmegen organiseert een uitwisseling, onder de naam ZZP Kerstidee. Aan haar actie doen 86 mensen mee, van kapper tot coach en fotograaf. Doff is sinds drie jaar zelfstandige, maar had dit jaar extra behoefte aan een feestelijke afsluiting van het jaar. “In de coronatijd hebben we weinig verbinding met elkaar, en dat mis ik ook als zzp’er. Al het contact is online. Dus hoe leuk is het dan als je elkaar toch beter kan leren kennen door elkaar een kerstcadeautje te sturen?”

Dat lijkt te werken. De deelnemers aan het ZZP Kerstidee wisselen niet alleen spullen uit, maar ook telefoonnummers. Sommige hebben al afgesproken bij elkaar langs te gaan.

Ook de organisator van KerZZPakket hoopt dat er nieuwe samenwerkingen uit haar initiatief ontstaan. “Juist als beginnende ondernemer had ik allemaal afspraken in mijn agenda staan om mijn netwerk te vergroten, en dat is allemaal niet doorgegaan,” zegt Van den Eertwegh. Tussen haar deelnemers heeft ze al een paar potentiële samenwerkingen gezien. “Na een jaar in wel heel letterlijke zelfstandigheid thuis zitten is het fijn weer verbinding te voelen met andere ondernemers.” Als er voldoende animo is, hoopt ze dat KerZZPakket over een paar jaar een platform is met duizend deelnemers.

Hoe de kerstpakketten voor de zzp’ers eruit gaan zien, blijft nog spannend. “Ik heb foto’s op Instagram gezien van dozen, ingepakt en klaar, maar ik heb totaal geen idee van wat erin zit”, zegt Van den Eertwegh. De deelnemers hebben een vragenlijst met hun voorkeuren ingevuld, maar ze zijn vrij bij het vullen van het pakket. Ze hoopt dat het een klassiek pakket wordt, zoals ze als kind mocht uitpakken.

Lees ook:

De extra mooie kerstpakketten komen dit jaar aan de deur – of via e-mail

Werkend Nederland hoeft dit jaar niet de trein in met zijn kerstpakket. De meeste pakketten gaan rechtstreeks naar hun coronawerkplek, en dat is thuis. De inhoud: huiselijke gezelligheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden