Drinkwater

Niet iedereen snapt dat Nederlanders en Belgen het Maaswater drinken

Wim Drossaert algemeen directeur Dunea (Links) en Maarten van der Ploeg directeur RIWA-Maas (rechts) staan bij de waterinnameplassen van Dunea in Meijendel. Beeld Inge Van Mill
Wim Drossaert algemeen directeur Dunea (Links) en Maarten van der Ploeg directeur RIWA-Maas (rechts) staan bij de waterinnameplassen van Dunea in Meijendel.Beeld Inge Van Mill

Er zijn internationale afspraken nodig over de verdeling en kwaliteit van het Maaswater, zeggen de drinkwaterbedrijven.

In de duinen tussen Monster en Katwijk maakt Dunea van rivierwater drinkwater voor 1,5 miljoen klanten. Dat is een hele klus: het water wordt ingenomen uit de Maas bij Brakel, onderweg gezeefd en gefilterd en daarna in de duinen gepompt. Daar zakt het water langzaam door de duinbodem om na een gemiddeld verblijf van twee maanden weer te worden opgepompt. Bovengronds wordt het water gezuiverd en is het klaar voor de waterleiding.

“Rivierwater is een stuk bewerkelijker dan grondwater, maar in het westen is grondwater zout en daarom onbruikbaar.” Aan het woord is Dunea-directeur Wim Drossaert.

Vandaag verschijnt het jaarrapport van RIWA-Maas, de vereniging van rivierwaterbedrijven, waarvan Drossaert voorzitter is. Door extreme droogte was 2018 een ingewikkeld jaar. Met temperaturen van boven de 25 graden was het Maaswater soms zo warm dat het filteren ervan problemen veroorzaakte.

Een register voor lozingen

Samen met Maarten van der Ploeg, directeur van RIWA-Maas, trekt Drossaert aan de bel. Hij maakt zich zorgen over waterbeschikbaarheid in de toekomst. “Wat het voor ons moeilijk maakt, is dat we helemaal aan het einde van het stroomgebied van de Maas zitten. We hebben geen invloed op wat er in andere landen, deelstaten en provincies stroomopwaarts gebeurt. Als ik in Frankrijk of Wallonië vertel: wat jullie in de rivier lozen is niet handig voor ons, is het maar de vraag of ze daar iets mee doen. Sterker: soms moeten we mensen uitleggen dat Nederlanders en Belgen het Maaswater drinken.”

Van der Ploeg haakt in: “We moeten ook naar onszelf kijken. Het is geen geheim dat de Maas vanaf onze grens viezer wordt. Het is te gek voor woorden dat wij vieze stoffen zelf moeten opsporen. Daarom pleiten we er al langer voor dat industriële lozingen transparant worden gemaakt via een verplicht register. In dat opzicht kunnen we leren van de Walen; een portaal laat zien waar bedrijven zitten en welke lozingsvergunningen ze hebben.” Drossaert: “Het is gevoelsmatig misschien andersom, maar Wallonië loopt daarin voorop.”

SITE drinkwater uit de maas Beeld Brechtje Rood
SITE drinkwater uit de maasBeeld Brechtje Rood

121 dagen officieel watertekort

Weten wat er in de rivier belandt, is vooral in droge tijden belangrijk, omdat de concentratie van de verontreiniging stijgt als er minder water door de rivier stroomt. Is de vervuiling te ernstig, dan moet een waterbedrijf zijn inname stoppen.

Vorig jaar was er 121 dagen officieel een watertekort in de Maas. Er stroomt dan minder dan 60 kubieke meter water per seconde door de rivier. De rivierwaterbedrijven vrezen dat het watertekort in de toekomst wordt versterkt doordat ieder gebied op lokaal niveau de droogte bestrijdt. “Droogte is niet lokaal. Als het hier droog is, is het dat ook in België, Duitsland en Frankrijk. Dat maakt het eng. Als Frankrijk vooral voor zichzelf zorgt, kan er hier een probleem ontstaan”, zegt Drossaert.

Van der Ploeg: “Daarom is het zo belangrijk dat er internationale afspraken worden gemaakt over de kwaliteit en verdeling van water uit de Maas. Binnen de Europese Unie is een hoop geregeld, maar rond de Maas te weinig. Wij zouden meer regie willen zien. Dat is in het belang van de 7 miljoen mensen die Maaswater drinken.” Drossaert: “In andere delen van de wereld voeren ze oorlog over waterverdeling. We moeten met elkaar in gesprek als we willen dat de Maas een betrouwbare bron van drinkwater blijft.”

Lees ook:

Tekort aan drinkwater uit de Maas dreigt

Drinkwater uit de kraan: is dat in de toekomst overal in Nederland nog vanzelfsprekend? Rivierwaterbedrijven rond de Maas, verenigd in ­RIWA-Maas, luiden de noodklok omdat in periodes van droogte de rivier te kwetsbaar is voor drinkwatervoorziening. “Het is wachten op een moment dat er onvoldoende water uit de kraan komt”, zegt voorzitter Wim Drossaert van RIWA-Maas.

Het beheer van Nederlands drinkwater schiet tekort

In Twente is meer water opgepompt dan toegestaan, zo bleek in augustus. Het maakt duidelijk dat het drinkwaterbeheer op de schop moet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden