Ouderenzorg

Net als de minister, zien verpleeghuizen dat het beter gaat. ‘Maar niet goed genoeg’

Minister Hugo de Jonge op bezoek in verpleeghuis De Kreek. Beeld ANP
Minister Hugo de Jonge op bezoek in verpleeghuis De Kreek.Beeld ANP

De verpleeghuizen die zo zuchten onder het tekort aan personeel krijgen iets meer ademruimte. De investeringen om de personeelstekorten terug te dringen en de kwaliteit van de zorg te verhogen werkt. Althans, dat zegt minister Hugo de Jonge van volksgezondheid. Merken de verpleeghuizen dat ook?

Marco Visser

Jazeker, zeggen zowel werkgeversvereniging Actiz, vakbond CNV Zorg en Welzijn en Laurens, een grote zorginstelling in Rotterdam. “Maar het is nog niet goed genoeg”, zegt Aaldert Mellema, bestuurder van CNV Zorg en Welzijn over de personeelstekorten. Dat heeft onder meer te maken met de uitstroom, die hoog blijft.

Zorginstelling Laurens in Rotterdam, waar bijna 6000 mensen werken, heeft meer dan gemiddeld last van die uitstroom. Het lukt best om personeel aan te trekken, maar ‘helaas kampen alle zorginstellingen in Rotterdam met een hoge uitstroom’, laat woordvoerder van Laurens Monique van de Wal weten. “Gezamenlijk onderzoek heeft uitgewezen dat 40 procent van de uitstromers in Rotterdam de zorg verlaat. Ook start een deel van de uitstromers als zzp-er in de zorg.”

De cijfers in Rotterdam zijn hoger dan de landelijke cijfers over uitstroom naar andere sectoren. Een paar weken geleden publiceerde onderzoeksbureau RegioPlus een rapport over de uitstromers in de zorg. Driekwart van de medewerkers die van baan veranderde, zei in de sector te willen blijven.

De medewerkers die verpleeghuizen vooral willen behouden zijn de hogeropgeleide verpleegkundigen en verzorgenden. Dat zijn de niveaus 3 en 4. De lagere niveaus, 1 en 2, zijn makkelijker te vinden. Ook bij Laurens. “Om de hogeropgeleide zorgprofessionals zo goed mogelijk te kunnen inzetten en deels te kunnen ontlasten, hebben we onder meer voor gekozen voor meer inzet van bijvoorbeeld huiskamerbegeleiders (niveau 1 en 2)”, zegt Van de Wal. “We slagen er goed in om deze vacatures te vervullen.”

En de bewoners?

Personeel begint er dus iets van te merken. Maar hoe zit het met de bewoners van verpleeghuizen? Of om met De Jonge te spreken: merkt oma er iets van? Jazeker, stelt Actiz. Zij ziet dat verpleeghuizen meer doen aan opleidingen, coaching en trainingen van hun personeel. Dat werkt door naar de bewoners. Daarnaast nemen instellingen met het extra geld meer mensen aan die oog hebben voor het welzijn van de ouderen. Dat zijn bijvoorbeeld de woonkamerbegeleiders die allerlei activiteiten met de bewoners ondernemen. En er zijn investeringen in nieuwe zorgtechnologie, zoals betere sensoren zodat alarmen niet onnodig afgaan en bewoners sneller worden gevonden als zij vallen.

Het extra geld dat het kabinet uittrekt is bedoeld om de kwaliteit te verbeteren. Maar tegelijkertijd zien verpleeghuizen dat een toenemend aantal ouderen zich aanmeldt voor een verpleeghuis. Er wachten nu 17.000 mensen op een plek. Ook daar is geld voor nodig. “Steeds duidelijker wordt dat we als samenleving een ingewikkelde klus te klaren hebben om én hoge kwaliteit van zorg te bieden én een enorm toenemende vraag naar ouderenzorg op te vangen”, zeg voorzitter van Actiz Kerngroep Wonen en Zorg Mireille de Wee.

Vechten om personeel

Binnen de zorgsector bestaat ongerustheid dat instellingen elkaar zullen bevechten om personeel. Dat zou vooral de thuiszorg kunnen treffen, waar medewerkers ook veel doen aan ouderenzorg. Maar volgens Actiz, het CNV en Laurens is er geen tot nauwelijks overlap tussen beide sectoren. CNV-bestuurder Mellema ziet wel een andere ontwikkeling. “Als mensen in verpleeghuizen denken ‘ik heb het hier gehad’, dan gaan ze naar ziekenhuizen. Die vragen ook personeel.”

Lees ook:

Verpleeghuizen doen meer, maar nog niet genoeg. ‘Oma begint het te merken’

Voor het eerst slagen de verpleeghuizen er in meer personeel te vinden. Alleen dient het volgende probleem zich aan: de vraag naar zorg schiet onverwacht snel omhoog.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden